Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Vlada preuzima dug Montenegro erlajnsa od 3,7 miliona, garantovaće preduzećima do 25 miliona eura

Vlada preuzima dug Montenegro erlajnsa od 3,7 miliona, garantovaće preduzećima do 25 miliona eura

0212zgradavladeok
V
lada Crne Gore će u toku 2014. godine preuzeti dugove u iznosu do 6.100.000 eura, i to dug nacionalne aviokompanije “Montenegro Airlines-“ od 3.700.000 eura i dug Radio Televizije Crne Gore po osnovu poreza i doprinosa od 2.400.000 eura, navodi se u predlogu budžeta za iduću godinu koji je Vlada usvojila u četvrtak.

Vlada preuzima dug Montenegro erlajnsa od 3,7 miliona, garantovaće preduzećima do 25 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

U obrazloženju budžeta se ne navodi porijeklo duga Montenegro Airlinesa, ali je vjerovatno riječ o pokrivanju minusa iz tekućeg poslovanja. Prema informacijama koje je Portal Analitika ranije objavio, dug nacionalne aviokompanije iznosi između 55 miliona i 58 miliona eura.

Vlada će naredne godine izdati garancije u ukupnom iznosu do 25.000.000 eura, za kreditni aranžman između Crnogroskog elektroprenosa sistema i Evropske banke za obnovu i razvoj za projekat kabl Tivat – Pljevlja, u iznosu do 20.000.000 eura, kao i za aranžman sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj za projekat izgradnje stanova, u visini do pet miliona eura.

Budžetom za 2014. planirano je odobravanje ukupno 17,41 miliona eura subvencija. Subvencije za poljoprivredu iznose 8,38 miliona eura i namjenjene su gazdovanju poljoprivrednim resursima na dugoročno održiv način uz očuvanje životne sredine, obezbjeđenju stabilne ponude bezbjedne hrane, unapređenju životnog standarda seoskog stanovništva i ukupnog ruralnog razvoja, te jačanju konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača.

Za socijalno ugrožena domaćinstva planirane su subvencije za struju u iznosu od 1,5 milion eura, dok će četiri miliona iz budžeta biti opredjeljeno za pokriće troškova državnoj kompaniji Montenegro Bonus, po osnovu Ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa podgoričkim Kombinatom aluminijuma.

Subvencije od 1,23 milion eura obezbjeđene su Veterinarskoj upravi, za sprovođenje programa mjera zdravstvene zaštite životinja. Tu su i redovne subvencije za kompaniju Željeznički prevoz,  namjenjene sanaciji minusa u putničkom saobraćaju, koje će naredne godine iznositi 2,3 miliona eura.

 

Portal Analitika