Svijet

Kijev: Blokirana zgrada Vlade

kijevok0112
P
ristalice ukrajinske opozicije blokirale ulaz u zgradu vlade, kao uvod u današnje demonstracije. Poslije sinoćnjih masovnih protesta, zatišje na ulicama Kijeva. Parlament bi sutra mogao da razmatra zahtjev opozicije za glasanje o pojverenju vladi, najavio predsjedavajući Vrhovne rade Volodimir Ribak.

Kijev: Blokirana zgrada Vlade
Portal AnalitikaIzvor

Oko hiljadu demonstranata, koji traže ostavku vlade i predsjednika Viktora Janukoviča i nove izbore, blokirali su sjedište vlade i okolne ulice, ne dozvoljavajući zaposlenima da uđu u zgradu.

Odazivajući se pozivu opozicije na generalni štrajk širom zemlje, demonstranti su blokirali glavni put koji vodi do zgrade vlade kantama za smeće, metalnim kontejnerima, pa čak i saksijama.

"Zaposleni ne mogu da uđu u zgradu. U toku su pregovori sa demonstrantima da bi zaposleni mogli da uđu", izjavio je portparol premijera Mikole Azarova, dodajući da Azarov još nije stigao na posao.

U međuvremenu predsjedavajući Vrhovne rade (ukrajinskog parlamenta) Volodimir Ribak najavio je da bi poslnici već sjutra mogli da razmatraju zahtjev opozicije za glasanje o povjerenju vladi, prenosi agencija Intefaks.

Međutim, Ribak kaže da ne vidi razloge za uvođenje vanrednog stanja u Ukrajini. Ribak se tokom dana sastao sa liderima političkih stranaka, uključujući i opozicione, kako bi zajedno pokušali da pronađu izlaz iz aktuelne krize.

Predstavnici opozicije, međutim, napustili su taj sastanak, javila je ukrajinska agencija.

Kijevska policija je danas privela devet osoba zbog incidenata tokom jučerašnjih sukoba, kada je policija upotrijebila suzavac i šok-bombe, a povrijeđeno je više od 100 ljudi, uključujući policajce i novinare.

Portparol premijera Mikole Azarova potvrdio je da je zgrada Vlade blokirana i rekao da su u toku pregovori sa demonstrantima kako bi propustili zaposlene u državnoj administraciji.

Demonstranti su juče pokušali da probiju kordon komandosa, ali ovog jutra je situacija prilično mirna, javlja Itar-tas.

Žarište je i dalje kijevska gradska skupština koju su demonstranti juče zauzeli. Nekoliko stotina demonstranata još se nalazi tamo i ne prihvataju apele snaga bezbjednosti da napuste zgradu.

Pristalice ulaska u EU kampovali su noćas na kijevskom Trgu nezavisnosti. Zbili su se u 20 ogromnih vojnih šatora da bi se ugrijali na hladnoći, dok su muzičari nastupali na improvizovanoj pozornici, a opozicioni poslanici povremeno dolazili da podignu moral demonstrantima, navode agencije.

U Kijevu se juče, zbog odluke vlasti da ne potpiše sporazum o pridruživanju sa EU, okupilo, prema različitim procjenama, između 100.000 i 350.000 ljudi.

Sukobi su sinoć izbili blizu predsjedničke palate, gdje je policija upotrebila suzavac i šok-bombe kako bi suzbila grupu demonstranata koji su bacali kamenice. Demonstranti su upali i u zgradu gradskog vijeća Kijeva i okupirali je.

Opozicioni lideri, koji su se pridružili demonstrantima, poručili su da opozicija nije povezana sa nasiljem blizu predsjedništva, ističući da su ga izazvale vlasti kako bi imale opravdanje za oštre mjere protiv učesnika protesta.

Policija je saopštila da je oko 100 policajaca povređeno u sukobima blizu predsjedništva, dok je AP javio da je nekoliko desetina ljudi s povredom glave odvedeno ambulantnim kolima.

Rojters prenosi navode lokalne televizije da su pripadnici policije povrijedili 29 novinara, uglavnom fotoreportera i snimatelja, a da je najmanje 12 novinara, uključujući jednog snimatelja britanske agencije, pretučeno.

Protesti u Ukrajini počeli su prije nedjelju dana, kada je Janukovič suspendovao pripreme za potpisivanje sporazuma o pridruživanju EU i najavio da će obnoviti aktivni dijalog sa Moskvom.

Portal Analitika