Društvo

VAJAGIĆ: Morsko dobro može biti vlasnik jedino ako otkupi zemljište od građana

0212
O
dluka Vrhovnog suda kada je u pitanju korišćenje zemljišta u okviru morskog dobra nije uredu jer ono pripada njegovim vlasnicima. Da bi morsko dobro postalo javno dobro u opštoj upotrebi nije dovoljno samo to što ga je zakon proglasio za državnu svojinu, već treba platiti zemljište vlasnicima u skladu sa propisima, odnosno zakonom o eksproprijaciji. Ne može vas niko lišiti svojine bez prethodnog postupka, kaže za Portal Analitika pravni savjetnik u opštini Herceg Novi Milan Vajagić.

VAJAGIĆ: Morsko dobro može biti vlasnik jedino ako otkupi zemljište od građana
Portal AnalitikaIzvor

Komentarišući informaciju koju su danas objavile "Vijesti" da je Vrhovni sud donio odluku da vlasnici zemljišta u zahvatu morskog dobra mogu to zemljište koristiti jedino zaključenjem ugovora sa javnim preduzećem koje upravlja morskim dobrom, Vajagić kaže da ovakav stav suda nije korektan.

"Da bi morsko dobro postalo javno dobro u opštoj upotrebi nije dovoljno samo to što ga je zakon proglasio za državnu svojinu, već je potrebno pokrenuti postupak izuzimanja tog zemljišta iz posjeda vlasnika i platiti im to zemljište u skladu sa propisima, odnosno zakonom o eksproprijaciji. Vlasnici imaju pravo na naknadu i nakon takvog sprovedenog postupka država ima pravo da to dobro štiti, jer je smisao morskog dobra poznata još od vremena rimskog prava", kaže Vajagić.

„U opštini Herceg Novi Morsko dobro ulazi na nekim mjestima dublje, kao što je to u Igalu, u mjestu Stara Banja, u Baošićima imamo kuću na samoj obali, problema će biti i na Luštici. Ipak, u cijeloj hercegnovskoj opštini ne bi trebalo da bude mnogo problema, ali je sigurno da ljudi nisu zadovoljni ovakvom odlukom, da će se osjećati ugroženi i da smatraju da im je povrijeđeno ustavno pravo na zaštitu svojine. Ne može vas niko lišiti svojine bez prethodnopg postupka, objašnjava Vajagić.

Naš sagovornik naglašava da Morsko dobro može biti vlasnik ako se učini nacionalizacija kao pedesetih godina, kada je svaki vlasnik dobijao riješenje i nakon toga naknadu. Tako bi i sada kada je u pitanju morsko dobro, država trebalo da se uknjiži na sve nekretnine u zahvatu morskog dobra. Dakle, jedino ako se država uknjiži kao vlasnik, može se legitimisati kao vlasnik, smatra Vajagić.

Komentarišući informaciju da su građani najavili organizovanje zborova građana kako bi se dogovorili o načinu na koji će jedinstveno pokušati da zaštite svojinska prava, koja im garantuju Ustav i međunarodni propisi, Vajagić kaže da je to legitimno pravo građana jer je povrijeđeno njihovo ustavno pravo.

Pravni savjetnik u opštini Herceg Novi kaže da će najviše problema biti u Igalu. U Baošićima, Bijeloj, lokalni put je granica dobra. Od Igala do Meljina šetalište je granica i ispod šetališta nema kuća, što takođe ne bi trebao da bude problem, ali sigurno je da će biti mnogo nezadovoljnih građana koji smatraju da im je povrijeđeno ustavno pravo, zaključuje Vajagić.

foto: panoramio.com

Portal Analitika