Kultura

VIDEO: Devedeset godina od rođenja Marije Kalas

0212marijaK
P
rije tačno 90 godina, 2. decembra 1923, rođena je grčka operska pjevačica Marija Kalas (1923-1977), jedan od najvećih soprana u istoriji opere.

VIDEO: Devedeset godina od rođenja Marije Kalas
Portal AnalitikaIzvor

Pravo ime bilo joj je Marija Sesilija Sofija Ana Kalogeropulos, dok je Kalas bilo samo umjetničko prezime. Bila je Grkinja rođena u SAD, ali se sa majkom vratila u Grčku tokom kasnih tridesetih.

Ipak, najveći dio života u skladu sa zahtjevima profesije provela je u Italiji i Francuskoj. Karijeru je započela 1947. i pjevala je s ogromnim uspjehom na najvećim svjetskim operskim scenama.

Sugestivna gluma i glas velikog raspona neobične boje i izuzetne topline, kojim je s lakoćom savladavala i najteže dionice, donijeli su joj svjetsku slavu. Još na početku sjajne karijere dobila je nadimak - Divina - Božanska.

I internet pretraživač Gugl obilježio je na sebi svojstven način 90. rođendan Marije Kalas, posvetivši slavnoj umjetnici svoj "google doodle".

Usponu njene karijere doprinijela je pojava gramofonskih ploča sredinom 20. vijeka, kao i prijateljstvo sa producentom kompanije EMI Volterom Legeom. U privatnom životu, poznata je dugogodišnja ljubavna veza Marije Kalas sa grčkim multimilionerom Aristotelom Onazisom.

Preminula je u Parizu 16. septembra 1977. godine. Kako i danas podsjećaju mediji, njena smrt u pariškom stanu obavijena je velom tajne i nagađanjima o uzroku.

Još uvijek postoje i sumnje u to šta se dogodilo sa njenim posmrtnim ostacima. Naime, iako je zvanično sharanjena na pariškom groblju Per Lašez, njeni posmrtni ostaci bili su ukradeni, a kada je urna pronađena, njen pepeo je rasut u Egejsko more.

B92

foto: media.npr.org

Portal Analitika