Politika

Mustafić: Prioritet podrška NATO-u

Forum_2
P
otpredsjednik crnogorske Skupštine Suljo Mustafić otvorio je danas u Miločeru Cetinjski parlamentarni forum (CPF), na kojem će se raspravljati o jačanju kontrolne uloge Skupštine nad sektorom odbrane i bezbjednosti.

Mustafić: Prioritet podrška NATO-u
Portal AnalitikaIzvor

Mustafić je na otvaranju CPF-a kazao da je kontinuirana primjena instrumenata parlamentarnog nadzora najbolji put koji ima za cilj demokratski preobražaj društva.

"Za kratko vrijeme postigli smo značajne reforme. Cijenimo intenziviranje aktivnosti na dostizanju zahtjevnih standarda", rekao je Mustafić.

On je rekao da će objektivno informisanje građana o NATO integracijama i jačanje podrške biti jedan od ključnih prioriteta u narednom periodu, kako bi bili informisani o ulozi Alijanse, aktivnostima i preobražaju.

"Smatram da započete reformske procese treba nastaviti. Povećana je odgovornost parlamenta u sektoru odbrane i bezbjednosti. U kontekstu današnjeg skupa, želim da naglasim da je Crna Gora bila posvećena jačanju međususjedskih odnosa. To je važno pitanje kojem se mora posvetiti posebna pažnja", smatra Mustafić.

Crna Gora će, kako je rekao, daljom reformom i ostvarivanjem standarda nastaviti sa predanim radom koji se odnosi na evroatlantske integracije.

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu u crnogorskom parlamentu Mevludin Nuhodžić rekao je da će CPF biti prilika za razmjenu iskustva u sektoru bezbjednosti i odbrane.

On je rekao da su problemi sa kojima se suočavaju zemlje regiona slični. Regionalna saradnja je, kako je rekao, jedini način za stabilnost regiona. Samo se zajednički, smatra Nuhodžić, može odgovoriti svim izazovima.

Organizator CPF, na kojem učestvuje više od 50 parlamentaraca iz regiona, je Skupština Crne Gore, u saradnji sa Centrom za bezbjednost, razvoj i vladavinu prava.

CPF predstavlja autohtonu regionalnu inicijativu skupštinske saradnje zemalja jugoistočne Evrope na putu evropskih integracija i važan je vid podsticanja i promovisanja parlamentarnog dijaloga između država regiona.

Forum je vid inicijative koja podstiče i promoviše parlamentarni dijalog između zemalja regiona.

Cilj CPF-a je unaprjeđenje saradnje, prenos znanja i iskustava i jačanje veza radi kontinuiteta i proširivanje parlamentarne saradnje i diplomatije u regionu, poboljšanja bilateralnih i multilateralnih veza, i zbližavanja predstavnika zakonodavnih institucija u državama koje dijele zajedničko istorijsko i kulturno nasljeđe, ali i evropsku perspektivu.

(rtcg.me)

 

 

Portal Analitika