Politika

Krivokapić: Neko sa Balkana da bude novi generalni sekretar UN

Krivokapi_press
P
redsjednik Skupštine Crne Gore i predsjednik Parlamentarne Skupštine OEBS-a Ranko Krivokapić nada se da će naredni generalni sekretar UN-a biti neko sa Balkana. On u intervjuu agenciji Anadolija, kaže i da je ulazak u NATO i EU "neizbježan za sve države regiona".

Krivokapić: Neko sa Balkana da bude novi generalni sekretar UN
Portal AnalitikaIzvor

Odgovarajući na pitanje o tome koji je najveći preostali problem Zapadnog Balkana, Krivokapić je rekao da je to stabilizacija regiona u cjelini i bez ostatka.

On je izrazio uvjerenje kako je ulazak u NATO "neizbježan za sve države regiona" i da to važi i za njihov ulazak EU. "OEBS je samo jedna od poluga da se dođe do funkcionalne demokratije u regionu i održivosti ekonomskih sistema naših država", kaže Krivokapić.

S obzirom na to da će se 2016, na mjesto generalnog sekretara UN-a birati kandidat iz Istočne Europe, te da se sve češće spominju neki kandidati iz bivše Jugoslavije, uz opasku da bi ga neki "rado vidjeli na tom mjestu", Krivokapić ne odbija takvu mogućnost.

"Ja imam još godinu ipo mandata u OEBS-u, prema tome – hvala na povjerenju. Ali, bitno je da to bude neko ko dobro razumije region i neko od onih koji će nas dobro predstavljati, jer to su istorijski ciklusi. Kad se ugrabi, treba ga doboro iskoristiti! Nije samo bitno dobiti. Bitno je to mjesto napraviti – dobar "benefit". Ja imam drugu čast da su za mene lobirali svi iz bivše Jugoslavije plus Albanija. To je bilo nevjerovatno svima koji su to gledali sa strane. To nije bilo samo podrška, to je bilo lobiranje od zemlje do zemlje, zajedno Albanaca, Srba, Bošnjaka, što do tada nije viđeno u OEBS-u" rekao je Krivokapić i dodao da se nada da će novi generalni sekretar UN-a biti neko sa Balkana.

Upitan kako gleda na crnogorsku inicijativu o udruživanju pet bivših jugoslovenskih republika plus Albanije i kako se osloboditi od tumačenja jednog dijela javnosti koji je sve to kritički protumačio kao mogućnost obnavljanja neke nove interesne "Jugoslavije", Krivokapić je ustvrdio da je to pogrešna percepcija.

"To je jedna od mnogih inicijativa u regionu. Postoji crnogorska, a postoje i druge inicijative u regionu. A postoje i saradnje koje žive, naša saradnja postoji kroz Cetinjski Parlamentarni forum već deset godina, pa to niko nije nazvao "novom Jugoslavijom" nego samo Cetinjski Parlamentarni forum", kazao je Krivokapić.

Dodaje da je povezivanje bitno, ali da "ne može ići tako brzo".

"Parlamenti to rade već deset godina, pa nemamo problema. Ne treba nam forma, treba nam suštinska saradnja i povjerenje. Ta inicijativa ima elemente koji će zaživjeti. Ima i elemente koji će propasti sami", kazao je Krivokapić za AA.

(rtcg.me)

 

Portal Analitika