Kultura

„Zimsko putovanje“ kao najava buđenja iz zimskog sna

0212zimsko
P
odgorička publika sjutra će imati priliku da prvi put čuje neke od Šubertovih pjesama iz ciklusa „Zimsko putovanje“, koje do sada nisu bile na repertoaru pjevača koji su održavali koncerte, pa je to razlog više da publika dođe i uživa, kaže za Portal Analitika sopran Zorana Latković.

„Zimsko putovanje“ kao najava buđenja iz zimskog sna
Portal AnalitikaIzvor

Najavljujući koncert solo pjesme koji će u pratnji pijanistkinje Marije Vujanović, sjutra prirediti u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ od 20 časova, u okviru 20. Decembarske umjetničke scene, Latković nas je kratko upoznala sa detaljima programa koji nosi naziv „Zimsko putovanje“ upravo po istoimenom ciklusu solo pjesama Franca Šuberta. Uz 11 kompozicija ovog ciklusa koji će činiti prvi dio nastupa dua Latković – Vujanović, na repertoaru su i po jedna Riharda Štrausa, Roberta Šumana, Edvarda Griga, Petra Iljiča Čajkovskog i Sergeja Rahmanjinova.

- Franc Šubert (1797-1828) smatra se najznačajnijim kompozitorom solo pjesme u istoriji muzike. Komponovao je više od 600 solo pjesama, a današnje obrazovanje i usavršavanje pjevača je nezamislivo bez njegovog opusa. Koncert nosi naziv „Zimsko putovanje“ zbog programa, ali i zbog godišnjeg doba. No, završava se veselim „Proljećnim vodama“ Rahmanjinova, kao najava buđenja iz zimskog sna.

Vokalna solistkinja podsjeća da je ovakav koncert lako prirediti, jer se solo pjesme uglavnom izvode u pratnji klavira. S druge strane, dodaje ona, da bi bile „u pravom svjetlu“, operske arije zahtjevaju podršku orkestra.

- Podgorička, ali i crnogorska publika imaće priliku da prvi put čuje neke od fantastičnih Šubertovih pjesama iz ciklusa „Zimsko putovanje“, koje do sada nisu bile na repertoaru pjevača koji su održavali koncerte, pa je to razlog više da publika dođe i uživa. Mi se trudimo da što više i bolje radimo, kako bismo pospješili razvoj kulture i edukaciju svih nas, po tom pitanju. Doduše, rijetko nam se ukazuju prilike da nastupamo, ali kada se dese, s puno uživanja, rada i truda pripremamo i realizujemo program. To je bio slučaj i sa ovim, u okviru DEUS-a, koji smo premile za nepuna dva mjeseca. Voljela bih da „prošetamo“ ovaj program od sjevera do juga, jer je zaista zanimljiv i kvalitetan. Naravno, imamo još dosta toga na repertoaru, pa se uvijek može napraviti zanimljiv izbor kompozicija. U planu imamo i neka gostovanja van Crne Gore, ali ćemo ih najaviti kada za to dođe vrijeme – zaključuje Latković.

Koncert „Zimsko putovanje“ drugi je program ovogodišnjeg DEUS-a, a prvi od šest koncerta koji će biti priređen do kraja ovog mjeseca.

Zorana Latković je stekla osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekla u klasi prof. Larise Dašić-Simović na odsjeku za solo pjevanje Muzičke škole „Vasa Pavić“ u Podgorici. Studije solo pjevanja završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Irine Arsikin. Kao solista horova „Stanko Dragojević“ (Podgorica), „Collegium musicum“ (Beograd) i „Obilić“ (Beograd) nastupala je u Crnoj Gori, zatim Srbiji, Slovačkoj, Grčkoj, Bugarskoj, na Tajvanu, Mađarskoj, Švedskoj, Austriji, Francuskoj, Argentini i Brazilu, zatim na brojnim horskim festivalima, proslavama, jubilejima i u prestižnim dvoranama. Na završnoj godini studija debitovala je u premijernom izvođenju opere „Didona i Enej“ Henri Persela u „Zetskom domu“ 2003. godine, u ulozi Prve vještice. Sarađivala je sa Darinkom Matić-Marović, Ilijom Dapčevićem, Radovanom Papovićem, Igorom Matjuhovim, Aleksejem Šatskim, Nazarom Kožuharom, Draganom Jovanović, Ivonom Eklemović, Amandom Stojović, Dragoljubom Bajićem, Aleksandrom Kolarevićem, Majom Rajković, Tatjanom Drobni, Egonom Mihajlovićem, Nilsom Badenhopom, Ivanom Vujić, Zlatanom Dorićem. Od 2005. godine radila je u organizaciji Međunarodnog takmičenja u Muzičkoj omladini Beograda. Danas je profesor solo pjevanja i kamerne muzike u podgoričkoj Srednjoj muzičkoj školi. Od prošle godine je i članica podgoričke ženske klape „Alata“.

Marija Vujanović je rođena u Nikšiću, gdje je stekla niže muzičko obrazovanje, a zatim je završila klavir u klasi prof. Dragana Jankovića u Srednjoj muzičkoj školi „Vasa Pavić“ u Podgorici. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji na Cetinju, u klasi prof. Vladimira Bočkarjova, a magistarske studije korepeticija u klasi prof. Alekseja Molčanova. Uspješno je nastupala u zemlji i inostranstvu ostvarivši zapažene rezultate, prije svega, u Italiji i Crnoj Gori. Održala je tri resitala i niz koncerata kao kamerni muzičar. Od 2005. godine angažovana je kao profesor klavira i korepetitor u Srednjoj muzičkoj školi „Vasa Pavić“.

Portal Analitika