Zabava

Đia Karanđi: Prva slavna žrtva AIDS-a

okdjia
D
anas se obilježava Svetski dan borbe protiv side. Pročitajte priču o prvoj poznatoj ženi koja je preminula od side i najvećem modelu svoga doba – Điji Karanđi.

Đia Karanđi: Prva slavna žrtva AIDS-a
Portal AnalitikaIzvor

 

Đia Karanđi bila je prvi veliki američki model kasnih sedamdesetih i početkom osamdesetih godina. Porijeklom Itailjanka, Đia je bila toliko popularna da su, tada početnicu, Sindi Kraford zvali "malenom Đijom". I dan danas, mnogi dizajneri govore da je Đia imala jedinstven stil koji je uvela u svet modelinga i anđeosko lice koje će se pamtiti.

Kada se sa samo 17 godina preselila iz Filadelfije u Njujork vrlo brzo je stekla veliku popularnost. Postala je omiljeni model poznatih fotografa, Frančeska Skavula, Artura Elgorda i pozirala za njihove objektive širom svijeta, te radila za Dior, Cutex, Diane von Furstenberg, Armani, Versaće, YSL i mnoge druge kultne brendove. Već do 1978. godine Đia je postala najveći svjetski model svoga doba.

Slava je donijela i status redovne gošće Kluba 54, gde je redovno konzumirala kokain koji se kasnije razvio u heroinsku zavisnost.

okdjia2
U oktobru 1978. godine Karanđijeva je imala prvo veliko slikanje sa fotografom Krisom fon Vengenhajmom. Na snimanju je upoznala šminkerku Sendi Linter u koju se zaljubila, a kasnije je i proganjala zbog čega ova veza nikada nije bila stabilna. Neuzvraćena ljubav i smrt agentice Vilermine činili su da Đia sve više i više stvara heroinsku zavisnost.

"Jednom nije mogla da pronađe drogu u torbi i počela je tako da plače. Bukvalno sam je položio na krevet dok nije zaspala", prisjeća se čuveni fotograf Frančesko Skavulo slikanja na Karibima.

Do 1980. godine Đijina zavisnost postala je očigledna. Nije se pojavljivala na snimanjima, a kada bi se pojavila zaspala bi u sred slikanja. Štaviše, na naslovnici novembarskog izdanja magazina "Vog" 1980. godine, na njenom licu mogli su se videti jasni tragovi zavisnosti.

Dvadesetjednodnevni pokušaj da ostavi drogu propao je kada je njen dobar prijatelj i fotograf Kris fon Vengenhajm poginuo u saobraćajnoj nesreći. Ona se tada zaključala u toalet gde je satima konzumirala heroin.

Kako se njena karijera modela gasila, poslednju priliku da se vrati na velika vrata pružio joj je Skavulo, te joj poklonio naslovnu stranu magazina "Kosmopoliten". To je ujedno bila i njena posljednja naslovnica.

okgia3
Nakon šestomjesečne rehabilitacije Đia se vratila u rodnu Filadelfiju upisala kurs fotografije i počela da živi mirnijim životom. Samo tri meseca kasnije, odlazi u Atlantik Siti i počinje da konzumira heroin. Ponovo. Kako bi zaradila za drogu bivša manekenka se prostituisala, a sumnja se i da je bila silovana više puta.

Nije dugo prošlo kada se Đia bolesna vratila kući. Majka ju je odmah odvela u bolnicu gdje je prvobitno primljena zbog pneumonije. Ipak, lekari su ubrzo shvatili da je reč o sidi, bolesti o kojoj se tada mnogo manje znalo. Pretpostavlja se da se virusom HIV-a zarazila preko igle kojom je ubrizgavala heroin.

Kako se stanje pogoršavalo njena majka nije dozvoljavala posjete i ostala pored Đije sve do njene smrti 18. novembra 1986. godine.

Za smrt dvadesetšestogodišnje Đije niko nije znao, pa se tako na sahrani nisu pojavili ljudi iz modnog svijeta. Tek nakon nekoliko nedelja se pročula vest koja je izazvala veliki šok.

Da je sudbina prve slavne žene oboljele od HIV-a poslužila kao inspiracija mnogima svedoči podatak da je o njoj snimljen i biografski film "Đia" sa Anđelinom Džoli u glavnoj ulozi.

Izvor: Super žena

 

Portal Analitika