Svijet

Lažna vijest o cunamiju evakuisala hiljade Filipinaca

0112filipiniok
H
iljade Filipinaca, koji su preživjeli udar razornog tajfuna, napustili su svoje domove u provinciji Antik (Antique) nakon lažnih glasina o nadolazećem cunamiju, saopštile su lokalne vlasti.

Lažna vijest o cunamiju evakuisala hiljade Filipinaca
Portal AnalitikaIzvor

"Predstavnici vlasti posjetili su selo koje su stanovnici napustili preko noći kako bi objasnili da nema prijetnje od cunamija, te da se mogu sigurno vratiti u svoje domove. Ovi ljudi su traumatizovani nakon udara tajfuna. Čim su se lažne informacije počele širiti, oni su pobjegli", rekao je Broderik Tren, čelnik civilne zaštite u provinciji Antik.

Filipinski institut za vulkanologiju i seizmologiju saopštio je da nije zabilježen nijedan veći zemljotres i da shodno tome nijesu objavili nikakvu opasnost od cunamija.

Tren kaže kako vlasti još uvijek pokušavaju da otkriju ko je raširio lažnu uzbunu koja je izazvala evakuaciju hiljada stanovnika obalnih gradova Laua-an, Culasi, Sebaste, Barbaza, Tibiao i Pandan.

Lek Benitez iz Provincijskog vijeća za smanjenje rizika od katastrofa i upravljanje tvrdi kako su lažnu uzbunu najvjerovatnije raširili kriminalci putem SMS poruka.

Portal Analitika