Abiznis

VIDAKOVIĆ: Svaki građanin za uvezenu hranu izdvaja dva eura dnevno

0112zeljkovidakovicok
M
inoran i loše koncipiran socijalni agrobudžet, uz nedostupnost kredita, samo je karika u lancu problema koji sputavaju razvoj poljoprivrede, ocijenio je potpredsjednik Unije poslodavaca Željko Vidaković u razgovoru za Dan.

VIDAKOVIĆ: Svaki građanin za uvezenu hranu izdvaja dva eura dnevno
Portal AnalitikaIzvor

-Ne manje važne su institucionalne i zakonske barijere za razvoj agrara, a ne postoji ni jasna i dugoročna strategija koja neće zavisiti od personalne promjene na elu Ministarstva poljoprivrede. Svjedoci smo da promjenom ministra može doći do drastičnog zaokreta, i to nagore- ocijenio je Vidaković.

Crnoj Gori je, ističe, potrebna strategija razvoja agrara po evropskom modelu, kao i zakon o agrobudžetu, odnosno podsticaji za poljoprivrednike.

-Razlog je taj da poljoprivrednici ne bi zavisili od volje i afiniteta ministra prema pojedinim oblastima i da ne bi opet čekali usvajanje agrobudžeta do aprila ili maja, dok im propadaju rokovi za sjetvu i sadnju voćnjaka- kazao je on.

Prema njegovim riječima, proizvođači mogu s pravom da se zapitaju da li Vlada odustaje od poljoprivrede kao druge strateške grane razvoja i da li je neoliberalni koncept pobjedio.

-Da li i dalje treba podsticati uvoz hrane umjesto proizvodnje, iako je uvoz dostigao 700 eura po glavi stanovnika, odnosno 450 miliona eura godišnje- naglasio je Vidaković, napominjući da svaki građanin dnevno daje dva eura stranim poljoprivrednicima za hranu.

foto: slobodnaevropa.org

Portal Analitika