Zanimljivosti

Sok od višanja za bolji san

0112sokvisnjaok
S
ok od višanja u sebi čuva tajnu dobrog sna, pokazalo je novo istraživanje. Otprilike jedna od četiri odrasle osobe pati od nesanice, dok petina redovno spava manje nego što bi trebali tokom noći. Psihijatar dr. Vilfred Pidžn, sa Univerziteta Ročester u Njujorku, koji je vodio istraživanje, tvrdi da bi dobro djelovanje soka od višnje na san moglo biti posljedica visoke koncentracije melatonina, hormona koji reguliše ciklus spavanja i buđenja.

Sok od višanja za bolji san
Portal AnalitikaIzvor

Volonteri koji su ujutro i uveče popili čašu nezaslađenog soka od višanja uživali su bolji san nego kad su pili neki drugi sok. Tokom prve sedmice istraživanja volonteri su pili sok od višnje, a druge sedmice sok od nekog drugog voća. Dok su pili sok od višanja spavali su u prosjeku 17 minuta duže nego druge sedmice, javljaju agencije.

Dr. Pidžn, koji je svoje zaključke objavio u „Journal of Medicinal Food“, kaže da s obzirom na nuspojave nekih lijekova, ohrabruje postojanje prirodnih alternativa.

Stručnjak za melatonin dr. Rasel Rajter sa Univerziteta Teksas kaže da je hrana poput višanja daleko bolji izbor nego kupljeni dodaci prehrani koji sadrže melatonin.

Portal Analitika