Svijet

Živio asketski da bi bogastvo poklonio sirotinji

3011jack-macdonald
ek Mekdonald iz savezne države Vašington, koji je u septembru preminuo u 98. godini, čitavog života je živio štedljivo. Vozio se autobusom, nosio pohabane košulje i kupovao uz kupone za popust, i niko osim najuže porodice nije ni slutio da je bogat.

Živio asketski da bi bogastvo poklonio sirotinji
Portal AnalitikaIzvor

Porodično nasljeđe je, međutim, tokom života pažljivim ulaganjem uvećao do sume od 186,6 miliona dolara, koju je nakon smrti namijenio u dobrotvorne svrhe.

Tim novcem će biti osnovana profitabilna fondacija, od čijih prihoda će 40 % odlaziti Dječijoj bolnici u Sijetlu, 30% za stipendije siromašnim studentima Pravnog fakulteta Univerziteta u Vašingtonu, a dio (koji će samo u prvoj godini iznositi 2,8 miliona dolara) i sjeverozapadnom ogranku Vojske spasa.

Mekdonald je 30 godina radio kao advokat, živio je u skromnom dvosobnom stanu, biološke djece nije imao, a supruga mu je umrla 1999.

“Naša porodica je više od 40 godina živjela sa ‘tajnom’ o Džekovom bogatstvu i sve vrijeme smo bili zapanjeni njegovim štedljivim načinom života i skromniom ponašanjem”, kaže Regan Denis, Mekdonaldova pastorka.

“Bio je je uvrnut i ekscentričan na mnogo načina, ali uvijek je ostao vjeran sebi i postupao je u skladu sa svojim uvjerenjem da čovjek svoje bogatstvo treba da upotrijebi kako bi učinio što više dobra.

Za fondacije kojima je namijenio novac Mekdonald je bio i lično vezan. Naime, dobrotvornim radom u Dječjoj bolnici u Sijetlu bavila se još njegova majka, da bi on kasnije preuzeo taj angažman, dok je Pravni fakultet u Vašingtonu ustanova gdje je i sam diplomirao.

Pič iz Fondacije dječije bolnice kaže da ga je prije nekoliko godina pastorka štedljivog i velikodušnog milionera pitala kako bi Mekdonald volio da ga pamte.

“Kao filantropa” - odgovorio joj je Pič - a tako će ga i pamtiti.

B92

Portal Analitika