Region

LDP: Priča sa demokratama je završena

3011bojandjuricok
D
emokrate i danas kažu da su otvoreni za svaki dogovor i zajedničke aktivnosti sa demokratskim i proevropskim strankama u parlamentu i van njega, uključujući i LDP, dok liberali poručuju da je sa sadašnjim rukovodstvom demokrata "završena priča", jer je do razlaza došlo na temama koje su za njih bile suštinske.

LDP: Priča sa demokratama je završena
Portal AnalitikaIzvor

U paralelnim razgovorima za Tanjug posle "zaoštravanja odnosa", šef poslaničkog kluba DS Borislav Stefanović i poslanik LDP Bojan Đurić iznijeli su stavove svojih partija o tome da li ipak postoji mogućnost za eventualnu buduću saradnju i okupljanje opozicije, ili su se dvije stranke definitivno politički razišle.

- Mi smo uvijek spremni na razgovor o tome na koji bi način eventualno mogli da imamo zajedničke aktivnosti u skupštini i van nje i te razgovore nismo prekinuli - rekao je Stefanović.

Prema njegovim riječima, pitanje razilaženja DS i LDP nije pitanje na koje treba da odgovaraju demokrate, jer su se oni uvijek držali onoga što je inicijalno bilo dogovoreno, a to je da se saradnja kreće u tim okvirima.

- To je pitanje za LDP, koji je, čini mi se, pokušao, svjesno i namjerno podižući lestvicu na nivo koji mi ne možemo prihvatiti, da ima alibi za sve otvoreniju saradnju sa SNS. To je legitimno i ono što oni treba da objasne svojim biračima i to je ono što očigledno jeste njihov put - naglasio je Stefanović.

Međutim, Đurić, inače potpredsjednik LDP, kaže da je "ta vrsta priče i pokušaja saradnje sa ljudima koji vode DS završena, zbog toga što bi svako dalje insistranje bio uzaludan posao ili gubljenje vremena".

- Razišli smo se na temama koje su za LDP bile suštinske i na kojima smo pokušali da napravimo politički dogovor. DS za tako nešto nije pokazala spremnost, a za nas je bilo važno da probamo da se dogovorimo da formiramo zajedničku, snažnu političku organizaciju koja bi mogla da se profiliše kao alternativa sadašnjem poretku, napravimo što je moguće sličniji ekonomski i socijalni program kao odgovor na sva ključna pitanja“ - rekao je on.

Prema Đurićevoj ocjeni, DS je pokazala "jednu vrstu ozbiljne sebičnosti, nije bila spremna da o tome uopšte razgovara i to zbog toga što, kako se čini, u ovom momentu ima potpuno drugačije planove".

Portal Analitika