Društvo

Viši sud donio rješenje o ekstradiciji Miloša Delibašića

visi
V
iši sud u Podgorici donio je rješenje o izručenju Beograđanina Miloša Delibašića (29) Srbiji na osnovu potjernice koju je za njim raspisala ova zemlja zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Nikole Bojovića (39) koji je ubijen u Beogardu 29. aprila, saznaje Portal Analitika.

Viši sud donio rješenje o ekstradiciji Miloša Delibašića
Portal AnalitikaIzvor

Delibašićev advokat

Miloš Vuksanović

potvrdio je ovu informaciju i kazao da je rješenje o ekstradiciji stiglo juče.


- Viši sud je utvrdio da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Delibašića. Ovakva odluka je veoma diskutabilna. Protiv Delibašića se u Crnoj Gori vodi postupak za ubistvo u Budvi i s obzirom na tu činjenicu ne znam kako je moguće da su se stekle pretpostavke za njegovo izručenje. U tom slučaju osoba za kojom je raspisana potjernica ne može biti izručena, odnosno sa ekstradicijom se mora sačekati dok krivični postupak koji se protiv nje vodi u našoj zemlji ne bude riješen. S obzirom na to da istraga za to ubistvo još traje nije mi jasna ovakva odluka Višeg suda – kazao je

Vuksanović

za

Portal Analitika

. On je najavio da će već danas uložiti žalbu Apelacionom sudu.

Miloš Delibašić uhapšen je u Budvi 16. jula pod sumnjom da je učestvovao u ubistvu Miloša Vidakovića (29) iz Pančeva koji je likvidiran u Budvi 2. jula. Nakon saslušanja na teret mu je stavljeno samo nedozvoljeno držanje oružja zbog pištolja za koji nije imao dozvolu a koji su inspektori pronašli kod njega prilikom hapšenja. Određen mu je pritvor. U Osnovnom sudu u Kotoru on je 30. septembra osuđen na tri mjeseca zatvora. U međuvremenu iz Beograda je stigao zahtjev za njegovo izručenje zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Bojovića, pa mu je nakon isteka zatvorske kazne pritvor produžen po ovom osnovu.

Crnogorska policija 30. oktobra, poslije skoro četiri mjeseca istrage, podnijela je krivičnu prijavu protiv osumnjičenih za ubistvo Vidakovića, a Delibašić je okrivljen da je učestvovao u organizaciji zločina i da je bio logistička podrška ubicama – Beograđanima Milošu Vojinoviću (26) i Slaviši Novakoviću (33). Delibašić je zamjeniku višeg tužioca u Podgorici Željku Tomkoviću kazao da nema nikakve veze sa ovim zločinom.

- Rekao je da on ni ne zna ko je ubio Vidakovića i dodao da mu nije jasno kakva je to osoba mogla da uradi – da puca na javnom mjestu gdje je u tom trenutku bilo hiljade ljudi – kazao je tada Portalu Analitika njegov advokat Predrag Đolević.

Delibašić je potvrdio da su Vojinović i Novaković ljetos boravili u Budvi, i kazao je da se Vojinović krio zbog potjernice koja je u Beogradu bila raspisana za njim, a Novaković je bio na ljetovanju. Prema ranijim nezvaničnim informacijama srpske policije Vidakovićeve ubice su, navodno, za ovaj zločin dobile 50.000 eura, a ubistvo je, kako su ljetos prenijeli srpski mediji naručio Vidakovićev kum Strahinja Stojanović (23).

Policijska prijava Vojinovića tereti da je pucao u Vidakovića, dok se Novaković sumnjiči da ga je motociklom dovezao do Starog grada i sačekao, poslije čega su pobjegli.

Delibašić je osumnjičen da je sa njima isplanirao ubistvo, te da im je u Budvi bio logistika. Prema prijavi, iznajmio je stan i garažu u naselju Vidikovac, nabavio motocikle, ali i ostale stvari koje su korišćene u ubistvu. U pucnjavi ispred zidina Starog grada, gdje je desetine otvorenih šank-barova, ljetos su povrijeđene četiri osobe. Srećom lakše.

Crnogorsko tužilaštvo još vodi istragu o ovom slučaju, a prema saznanjima Portala Analitika, Novaković navodno nije ni dostupan pravosudnim organima Srbije nakon što je pušten iz pritvora poslije hapšenja 16. jula. On je tada priveden zajedno sa Vojinovićem  i Beograđaninom Goranom Bojanićem pod sumnjom da su učestvovali u ubistvu Vidakovića.

Na kraju je iza rešetaka ostao samo Vojinović, koji je, prema nezvaničnim informacijama,

srpskim istražiteljima priznao da je ubio Vidakovića. On, navodno pokušava da dobije status svjedoka saradnika, a zauzvrat je svjedočio o ubistvu Nikole Bojovića. Navodno je upravo zahvaljujući njegovom svjedočenju srpska policija došla do informacija i dokaza na osnovu kojih je raspisala potjernicu za Danilovgrađaninom Slobodanom Šaranovićem (74), Nikšićaninom Ratkom Koljenšićem (36) i Milošem Delibašićem zbog sumnje da su organizovali ubistvo Bojovića.

On je, navodno, ukazao i na Sašu Cvetanovića (32) iz Vranja koji je uhapšen 29. avgusta u Podgorici pod sumnjom da je plaćenik Pit Bul koji je pucao u Bojovića. Šaranović i Koljenšić su i dalje u esktardicionom pritvoru i čekaju odluku o izručenju kojem se kategorično protive njihovi advokati. Oni tvrde da nema zakonskog osnova da dvojica crnogorskih državljana budu isporučena Beogradu i da bi odobravanje ekstradicije značilo pravno nasilje. Nikola Bojović, mlađi je brat Luke Bojovića (41) koji slovi za vođu „zemunskog klana“. Njegovo ubistvo navodno je naručio Danilovgrađanin Slobodan Šaranović u znak osvete za ubistvo brata Branislava (66) koji je likvidiran u Beogradu oktobra 2009. godine. Iako srpska policija nikada nije riješila ovaj zločin, Šaranovića sumnjiči da je on istragom došao do informacije da iza likvidacije njegovog brata stoji Luka Bojović zbog čega je navodno organizovao ubistvo Bojovićevog mlađeg brata.

 

Portal Analitika