Društvo

LJESAR: Zgrada bivšeg Francuskog poslanstva jedan je od graditeljskih bisera Cetinja

2911ljesar
I
zložba „Zgrada bivšeg Francuskog poslanstva Cetinje- Arhitektonsko istraživanje“  otvorena je večeras u tom zdanju na Cetinju, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

LJESAR: Zgrada bivšeg Francuskog poslanstva jedan je od graditeljskih bisera Cetinja
Portal AnalitikaIzvor

„Zgrada Francuskog poslanstva jedan je od graditeljskih bisera Cetinja, i jedan od rijetkih objekata u prijestonici koji pripadaju autohtonom stilu i vremenu u kom su nastali. U obilju težnji toga vremena na Cetinju, i trke arhitekata da daju što raskošniji imidž i sve ono što čini jednu Prijestonicu, do tada siromašnoj prijestonici, dobili smo djela neoklasicizma i aklektičke arhitekture. Iz tog razloga zgrada Francuskog poslanstva nastala 1910. godine pripada biserima graditeljske baštine Cetinja , zato što ona nije odraz neoklasicizma, nije replika, nije neoantika, nego apsolutno jedan kvalitetan reprezentativni primjerak art-nouva na Cetinju“, kazala je na otvaranju izložbe direktorica Direktorata za kulturnu baštinu Ministarstva kulture Lidija Ljesar.

Arhitekstonsko istraživanje zgrade Franscuskog poslanstva na Cetinje realizovao je Centar za održivi prostorni razvoj EXPEDITO iz Kotora u okviru regionalnog projekta koji je finansiran iz sredstava Evropske unije kroz grant namijenjen održivoj rehabilitaciji kulturnog nasljeđa. Cilj je bio da se kroz arhitektonsko istraživanje  i analize stvori neophodna stručna osnova za dalji proces rehabilitacije kulturnog dobra, kao i predstavljanje i promovisanje vrijednosti ove značajne zgrade. Istraživanje je realizovano kao jedna od aktivnosti u okviru projekta Ljubljanski proces - rehabilitacija našeg zajdničkog nasljeđa, koji koordinira Radna grupa za kulturu i društvo Savjeta za regionalnu saradnju. Lider implementacije u ime Crne Gore je Ministarstvo kulture. Večerašnja izložba realizovana je u saradnji sa Fondacijom Petrović Njegoš i Nacionalnom bibliotekom „Đurđe Crojević“.

Ranije danas u Mnistarstvu kulture održan je okrugli sto „Kulturna baština –između teorije i prakse-crnogorsko i francusko iskustvo“, koji su u okviru „Dana evropske baštine“ organizovali Ministarstvo kulture i Fondacija Petrović Njegoš, u saradnji sa Francuskim institutom, Školom „Šajo“ iz Pariza, Upravom za zaštitu kulturnih dobara i NVO EXPEDITIO.

Foto: ministarstvokulture.gov.me

 

Portal Analitika