Abiznis

Nepravilnosti se godinama ponavljaju

2911odbor
D
ržavna revizorska institucija (DRI) trebalo je da da umjesto uslovnog da negativno mišljenje na završni račun budžeta za prošlu godinu, jer se uočene nepravilnosti godinama ponavljaju, ocijenili su opozicioni poslanici u skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet.

Nepravilnosti se godinama ponavljaju
Portal AnalitikaIzvor

Predstavnici DRI su na sjednici Odbora, koji je danas razmatrao Predlog zakona o završnom računu budžeta za prošlu godinu sa Izvještajem o njegovoj reviziji i Godišnjim izvještajem o obavljenim revizijama i aktivnostima te institucije, kazali da nivo uočenih nepravinosti nije ušao u zonu koja bi zahtijevala negativnu ocjenu, zbog čega su i dali uslovno mišljenje.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandar Damjanović, smatra da revizorski izvještaj o završnom računu budžeta za prošlu godinu ukazuje na brojne probleme, zbog čega su neophodne sistemske promjene, uvođnje fiskalne odgovornosti, ali i sankcija.

„Izvještaj je, kao i onaj za 2011. godinu, dobio uslovno mišljenje i još jasnije ukazao na nepravilnosti koje se ponavljaju iz godine u godinu, zbog čega imamo kontinuitet loših zaključaka i ocjena“, kazao je Damjanović.

On je, između ostalog, upozorio da je po osnovu kamata u prošloj godini plaćeno oko 56,8 miliona eura, što skoro da odgovara iznosu kapitalnog budžeta u istom periodu, dok je deficit od oko 212 miliona eura na nivou izdvajanja za socijalne transfere.

„Zaduženje i rast javnog duga od preko 50 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a u koji nijesu uračunate garancije koje bi mogle doći na naplatu, pokazuje da smo izašli iz postavljenih kriterijuma“, naveo je Damjanović.

Poslanici Demokratskog fronta (DF), Milutin Ðukanović i Nebojša Medojević, smatraju da je DRI trebalo da napravi iskorak i da negativno mišljenje na završni račun budžeta za prošlu godinu, jer je i sama ocijenila da on ne daje objektivan i istinit iskaz.

„Ne možete stalno davati uslovna mišljenja. Pozivam vas da napravite iskorak i date negativno mišljenje. Očekujem da ćete to uraditi prilikom revizije završnog računa budžeta za ovu godinu, jer smo u suprotnom svi pali na ispitu“, rekao je Medojević.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Damir Šehović, smatra da nije dobro što izvještaji o završnom računu budžeta svake godine dobijaju uslovno mišljenje, jer to znači da se problemi ponavljaju i nagomilavaju.

Revizorski izvještaj je, prema njegovim riječima, pokazao da postoji fiskalna nedisciplina, odnosno da je budžetska potrošnja prekoračena i na taj način nezakonito potrošeno deset miliona eura.

„To ne smije da se dešava“, upozorio je Šehović.

On je dodao da je država po osnovu sudskih rješenje za tri godine izgubila 60 miliona eura, zbog čega je neophodno utvrditi odgovornost, kako bi se izbjeglo ponavljanje istih grešaka.

On je od predstavnika DRI tražio da saopšte da li je poravnanje između KAP-a, Elektroprivrede (EPCG) i države, vrijednosti 15 miliona eura, bilo u skladu sa zakonom, kao i da u godišnji plan revizija uključe Montenegro Bonus.

„Poslovanje Montenegro Bonusa je sve, samo ne transparentno, jer to preduzeće troši milione eura na održavanje proizvodnje u KAP-u“, rekao je Šehović.

On je naveo i da izvještaj o završnom računu budžeta za prošlu godinu pokazuje da je crnogorska ekonomija u složenoj situaciji, djelimično i zahvaljujući internim nesnalaženjima i promašajima u pojedinim segmentima. On smatra i da su investicije u infrastrukturne projekte jedini način da se izađe iz postojeće situacije.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Zoran Jelić, saopštio je da je krajnje vrijeme da se preporuke koje je u izvještaju dala DRI počnu uvažavati i poštovati, jer one pokazuju način na koji treba raditi.

On je kazao da je nedopustiva činjenica da mnoge potrošačke jedinice nemaju planove javnih nabavki, niti su imenovale službenike za tu oblast. Jelić je upozorio i na podatak da u državnoj upravi ima oko 400 zaposlenih po ugovoru o djelu, od čega najviše u Ministarstvu unutrašnjih poslova i upravama za nekretnine i šume.

Predsjednik Senata DRI, Milan Dabović, tvrdi da prilikom davanja mišljenja utvrđeni nivo nepravilnosti nije ušao u zonu koja bi podrazumijevala davanje negativnog mišljenja na završni račun budžeta.

On je, odgovarajući na pitanje o zakonitosti poravnanja duga između KAP-a, EPCG i države, kazao da se radi o cesiji, odnosno prenosu obaveza s jednog pravnog lica na drugo. Dabović je objasnio i da je plaćanje datih garancija predviđeno zakonom, jer ih u suprotnom niko ne bi prihvatio, niti odobrio zajam.

DRI je, između ostalog, preporučila Vladi da strogo vodi računa o fiskalnim ograničenjima koja su utvrđena godišnjim zakonima o budžetu. Predstavnici revizora su saopštili i da se veća potrošnja od dozvoljene samo dijelimično može opravdati isplatama neizmirenih obaveza po osnovu sudskih rješenja.

DRI je prekoračenje budžetske potrošnje konstatovano kod 17 potrošačkih jedinica u iznosu od 15,17 miliona eura, od čega je dozvoljeni iznos prekoračenja, po osnovu donacija i inokredita, iznosio 5,25 miliona eura.

Oni su naveli i da je Predlogom zakona o završnom računu budžeta za prošlu godinu iskazana potrošnja po navedenim korisnicima veća 9,98 miliona eura od zakonom dozvoljene. Prekoračenje budžetske potrošnje je, kako je objašnjeno, najvećim dijelom rezultat izdataka nastalih po osnovu izvršenja sudskih riješenja.

Prekoračenje budžetske potrošnje, prema podacima iz izvještaja DRI, nakon obavljenih korekcija iznosi 24,31 milion eura.

Skupštinski Odbor će se o Predlogu zakona o završnom računu budžeta za prošlu godinu sa Izvještajem o njegovoj reviziji i Godišnjim izvještajem o obavljenim revizijama i aktivnostima te institucije izjasniti naknadno, uoči plenarne sjednice na kojoj će se raspravljati o tome.

Odbor je danas predložio parlamentu da usvoji Predlog koncesionog akta za dodjelu koncesije za rekonstrukciju i privredno korišćenje lučkih terminala za pretovar kontejnera i generalnog tereta u Luci Bar. Usvajanjem tog akta predviđena je dodjela koncesija barskoj kompaniji Kontejnerski terminal i generalni tereti (KTGT), koje bi do Nove godine trebalo da preuzme turski Global Ports.

Predsjednik Tenderske komisije, Branko Vujović, objasnio je da bi KTGT, koje je gubitaško preduzeće, kroz ralizaciju investicionog plana moglo postati konkurentno na tržištu.

„Procjena je da će se u periodu od tri godine stvoriti pretpostavke za prelaz u zonu pozitivnog poslovanja“, saopštio je Vujović i dodao da bi kršenje stavki kupoprodajnog ugovora, koji je sa turskom kompanijom potpisan sredinom novembra, značilo njegov raskid uz zadržavanje kupoprodajne cijene.

Kupoprodajnim ugovorom predviđena je prodaja 62,09 odsto državnog kapitala u KTGT za ukupno oko 8,07 miliona eura. Prema odredbama Ugovora, kupac je obavezan i da u roku od tri godine realizuje investiciona ulaganja u restrukturiranje kompanije u okviru CAPEX programa, u ukupnom iznosu od 13,5 miliona eura.

Global Ports je preuzeo i obavezu da u periodu od pet godina nakon restrukturiranja realizuje dodatni investicioni program, vrijedan 7,6 miliona eura, kao i socijalni i programa podrške zaposlenima, za šta je neophodno obezbijediti 6,5 miliona eura.

Odbor je danas predložio parlamentu i da usvoji anekse ugovora o dugoročnom zakupu zemljišta između Vlade i konzorcijuma North star i Equest Capital Limited, kao i zakupu hotela Kraljičina plaža, Miločer i Sveti Stefan.

Izvor: MINA; foto: cdm.me

Portal Analitika