Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • ĐURIŠIĆ: Volio bih da moje ime ne bude zloupotrebljavano u kontekstima neistinitih tvrdnji i paušalnih ocjena

ĐURIŠIĆ: Volio bih da moje ime ne bude zloupotrebljavano u kontekstima neistinitih tvrdnji i paušalnih ocjena

2911djurisic
P
ovodom teksta „Đurišić ostavio dug Montenegro erlajnsa od 55 miliona eura, a u januaru zaradio 10.000 eura!“ objavljenom na Portalu Analitika, reagovao je bivši predsjednik Odbora direktora Zoran Đurišić. Njegov odgovor u vidu saopštenja za javnost prenosimo integralno.

ĐURIŠIĆ: Volio bih da moje ime ne bude zloupotrebljavano u kontekstima neistinitih tvrdnji i paušalnih ocjena
Portal AnalitikaIzvor

„U nekim medijima su se pojavile neistine i zlonamjerne informacije  o poslovanju kompanije u proteklom periodu. Kako je to urađeno na brutalan način zloupotrebom i falsifikovanjem lako dokazivih činjenica i brojki, nema nikakve sumnje da je u pitanju pokušaj moje lične diskreditacije.

Postoje zvanična dokumenta usvojena od strane Odbora direktora, verifikovana od eksternih revizora, usvojena od Skupštine akcionara i proslijeđena Vladi Crne Gore, gdje je ukupan dug od formiranja nacionale avio kompanije 19.1 miliona eura, a nikako izmišljenih i u štampi proteklih dana pominjanih 55 miliona. Ta dokumenta sam spreman da dam na uvid, ali su ona dostupna prije svega u kompaniji. Od pomenutog iznosa od 19.1 miliona eura treba oduzeti, po osnovu već donešene Vladine odluke od prije godinu dana, iznos od cca 15 miliona eura koji se odnose na neusaglašene obaveze prema komercijalnim  institucijama (Aerodromi CG, Agencija za kontrolu letjenja). Prirodno bi bilo da se odluka Vlade sprovede što bi nakon toga konačan dug od formiranja kompanije dovelo na cca 4 miliona eura. I bez ovoga otpisa Montenegro Airlines je najuspješnija kompanija na Balkanu i jedna od najuspješnijih u Evropi sagledavajući poslovne rezultate u odnosu na broj prevezenih putnika i broj aviona u floti. Dok sam ja bio na čelu kompanije, posljednjih 5-6 godina smo iz sopstvenih sredstava uložili preko 60 miliona dolara za nabavku tri nova embraera i dva fokera, a što je izuzetno važno, u ovom periodu nije utrošen NI JEDAN CENT PORESKIH OBVEZNIKA. Posljednja pomoć kroz subvenciju Vlade prema MA bila je u iznosu od 1,6 miliona eura kroz pomoć u avio gorivu i ista je realizovana 2007 godine.

Montenegro Airlines se ne može upoređivati sa bilo kojom drugom djelatnošću u Crnoj Gori, ali lako se može provjeriti i napraviti komparacija sa avio kompanijama u regionu iste ili slične veličine, koje su u posljednjih 6-7 godina od Vlada država u kojima posluju dobile pomoći (subvencije) u visinama više stotina miliona eura.

Voljeli ili ne Zorana Đurišića, ne može se osporiti da je MA dao istorijski doprinos svekolikom razvoju Crne Gore, i što jedan visoki crnogorski zvaničnik reče - Crna Gora nikad ne bi bila ista sa i bez Montenegro Airlines-a. Montenegro Airlines je za 20 godina prevezao preko pet miliona avioputnika, i što je velika rijetkost da se na toliki broj ne može navesti niti jedna povreda putnika na šta sam posebno ponosan.

Smijenjen sam odlukom Vlade Crne Gore juna ove godine, pri čemu  je kompanija u prvih šest mjeseci 2013. Imala dva miliona eura bolje rezultate nego za isti period prethodne godine i na osnovu toga je u prvom polugodištu 2013. Montenegro Airlines proglašen najboljom kompanijom na Balkanu. Nadam se da je novo rukovodstvo iskoristilo špic sezone i zaključno sa novembrom mjesecom uspjelo, kao što se navodi, da postigne rezultate koji su bolji za dodatna dva mliona eura u odnosu na prethodnu godinu.

Što se tiče moje plate, po odluci Vlade u januaru 2013. imao sam 3,5 prosječne plate na nivou države, odnosno 1.673 eura i po odluci Odbora direktora imenovan sam za koordinatora za dobijanje glavnog bezbjednosnog certifikata (IOSA) za šta sam tokom nekoliko mjeseci imao nadoknadu od 1.800 eura. Za sve navedeno imam dokaze i zamolio bih da u narednom periodu moje ime ne bude zloupotrebljavano u kontekstima neistinitih tvrdnji i paušalnih ocjena.“, navodi u saopštenju Zoran Đurišić.

Foto: montenegroairlines.com

Portal Analitika