Društvo

MUP: Crna Gora predsjedava Inicijativom za pripremljenost i prevenciju katastrofa

2911mup
C
rna Gora je preuzela od Moldavije predsjedavanje Inicijativom za pripremljenost i prevenciju katastrofa u jugoistočnoj Evropi DPPI SEE, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

MUP: Crna Gora predsjedava Inicijativom za pripremljenost i prevenciju katastrofa
Portal AnalitikaIzvor

Na regionalnom sastanku DPPI SEE, održanom juče u Sarajevu, generalni direktor Direktorata za vanredne situacije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Mirsad Mulić potpisao je novi Memorandum o razumijevanju o institucionalnom okviru za Inicijativu za pripremljenost i prevenciju katastrofa u jugoistočnoj Evropi.

"Memorandumom je osam od ukupno jedanaest država produžilo mandat Inicijative na neodređeno vrijeme, a uz Crnu Goru potpisali su ga i predstavnici Albanije, Bugarske, Republike Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Republike Srbije i Turske“, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Potpisivanje Memoranduma od strane Bosne i Hercegovine, Rumunije i Moldavije očekuje u narednih nekoliko mjeseci.

Tokom sastanka dogovarane su konkretne aktivnosti za sljedeću godinu, među kojima je nastavak sprovođenja Programa obuke sa ukupno 15 različitih događaja, kao i nastavak projekta obuke i opremanja timova za spašavanje u slučaju poplava.

"Inicijativa će i dalje svoje aktivnosti usmjeriti ka regionalnoj saradnji na području sprečavanja katastrofa i jačanja nacionalnih i ukupnih kapaciteta za odgovor na prirodne i tehničko-tehnološke nesreće“, navodi se u saopštenju.

Sljedeći Regionalni sastanak će se održati u drugom kvartalu 2014. u Crnoj Gori.

Portal Analitika