Društvo

KALUĐEROVIĆ: Imamo još dosta obaveza za članstvo u NATO

2911kaludjerovic
Z
a Crnu Goru nije nikakva novost da ima još obaveza koje treba ispuniti na putu ka članstvu u NATO, a sudeći po dosadašnjem tempu, na dobrom je putu da te zadatke ispuni u susret narednom samitu, smatra nacionalni koordinator za NATO Nebojša Kaluđerović.

KALUĐEROVIĆ: Imamo još dosta obaveza za članstvo u NATO
Portal AnalitikaIzvor

Bivši ambasador Sjedinjenih Američkih Država pri NATO-u Kurt Volker, rekao je da postoji određeni skepticizam među pojedinima u Evropi prema napretku Crne Gore, i da oni smatraju da je "potrebno još konkretnih rezultata u pitanjima koja se tiču vladavine prava, sudstva, političkih reformi, možda čak i obavještajnih službi“.

Kaluđerović je za agenciju MINA kazao da su prioriteti u NATO integracijama Crne Gore opredijeljeni saglasno nacionalnim ciljevima i u koordinaciji sa Alijansom, i da se njihovo ispunjavanje ostvaruje kroz sprovođenje godišnjih nacionalnih planova.

Oni se, kako je pojasnio, odnose na već jasno definisane četiri oblasti "u kojima je naša zemlja, kontinuirano u dosadašnja tri ciklusa, dobila visoke ocjene“.

"Taj se proces nastavlja i na nama je, da u susret narednom samitu, uradimo domaći zadatak kako bi rezultati u svim tim oblastima bili na nivou dostizanja potrebnih standarda. Prema dosadašnjem tempu mi smo na dobrom putu da te zadatake obavimo“, kazao je Kaluđerović.

On je naglasio da je Vlada Crne Gore tim pitanjima prioritetno posvećena.

"Prema tome, za nas nije nikakva novost, naprotiv, znamo da ima još obaveza koje treba ispuniiti, što će u konačnom učiniti naš napredak takvim da ćemo moći reći da smo te zadatke uspješno obavili. I mi, kako i ambasador Volker, ističemo treba samo da nastavimo dalje, istim putem“, naveo je Kaluđerović.

Na pitanje šta bi Crna Gora trebalo da uradi da ispunila te zahtjeve, on je kazao da je intervju sa Vokerom rađen u septembru, a da se u međuvremenu, kako je naveo, desilo mnogo kapitalnih pomaka.

"Poput, rekao bih već sigurnog, otvaranja poglavlja 23 i 24 narednog mjeseca. To je u ovoj fazi jako važan korak, ali ne i jedini“, kazao je Kaluđerović.

On je podsjetio da je Crna Gora u međuvremenu, u oktobru, predstavila Četvrti godiišnji nacionalni program ANP, čime je ušla u još jedan ciklus implementacije akcionog plana za članstvo MAP.

"ANP je obuhvatio sve navedene segmente, od vladavine prava, odbrambenih i bezbjednosnih reformi do potrebe šireg razumijevanja NATO integracija u javnom mnjenju. Poslednjem aspektu treba da budu posvećeni svi segmenti društva, u otvorenom i argumentovanom dijalogu koji, čini mi se, već osvaja prostor imajući u vidu značaj ovog pitanja“, naveo je Kaluđerović.

On je naglasio da Vlada veoma posvećeno, i uz mjerljive rezultate, ostvaruje napredak u svim tim oblastima.

"Takav odnos i postignuti rezultati su u Briselu ocijenjeni veoma pozitivno, odnosno da se rad Crne Gore u ključnim oblastima prepoznaje, s tim što ne treba zanemariti ni činjenicu da se mi reformama bavimo prije svega zbog naših građana i to moramo činiti u kontinuitetu“, kazao je Kaluđerović.

On je rekao da "nije na Crnoj Gori“ da li će naredni samit biti i samit prošitenja, odnosno na koji način će se Alijansa naredne godine baviti tim pitanjem.

Tačno je, kako je naveo, da u ovom trenutku pitanje proširenja nije visoko na agendi Samita u septembru.

"Ali ne svakako zbog Crne Gore, već zbog brojnih drugih strateških pitanja kojima će Alijansa biti posebno posvećena u narednom periodu. Na nama je, stoga, da učinimo sve što je do nas kako bi smo mogli reći da smo postigli usaglašeni stepen reformi, a na Alijasi će tada biti da se prema tome postavi saglasno prioritetima koje će za naredni Samit samit određivati“, zaključio je Kaluđerović.

Izvor: MINA; foto: predsjednik.gov.me

Portal Analitika