Društvo

MN: Crna Gora dobila prvu Studiju o naučnoistraživačkoj opremi

2911minnauke
Z
ahvaljujući projektu INVO „Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost“, koji realizuju Ministarstvo nauke i Ministarstvo prosvjete, Crna Gora je po prvi put dobila Studiju o naučnoistraživačkoj opremi i formiranju zajedničkog istraživačkog prostora, saopšteno je iz Ministarstva nauke.

MN: Crna Gora dobila prvu Studiju o naučnoistraživačkoj opremi
Portal AnalitikaIzvor

„Naime, istraživački grantovi za koje je Ministarstvo nauke već raspisalo konkurs, koji je otvoren do 17. decembra, omogućiće finansiranje potrebno za nabavku i održavanje laboratorijske i istraživačke opreme. Program je usmjeren ka uspostavljanju sistema istraživačkih grantova, odnosno kolaborativnih istraživačkih potprojekata, koji će podsticati interdisciplinarni pristup, promovisati saradnju sa međunarodnim partnerima i privredom, ali i generisati komercijalne inovacije. Dio ovog Projekta uključuje i Studiju o postojećim istraživačkim kapacitetima i kreiranje zajedničkog istraživačkog prostora“, stoji u saopštenju.

Predmet istraživanja u ovoj Studiji bile su 30 od ukupno 49 licenciranih naučnoistraživačkih ustanova u Crnoj Gori, izabranih u prioritetnim oblastima istraživanja, u okviru kojih će se pilot Centar Uspješnosti i istraživački grantovi dodijeliti, ali i na osnovu kapaciteta samih ustanova.

Kako navode iz Ministarstva nauke ova studija realizovana je u dva glavna dijela.

„Prvi se odnosi na određivanje osnovnog istraživačkog kapaciteta koji postoji u licenciranim naučnoistraživačkim ustanovama i podršku uspostavljanju sistema zajedničkog korišćenja opreme, sa ciljem da se izbjegne dupliranje finansiranja opreme pri realizaciji planiranih istraživačkih grantova i Centara Uspješnosti. Drugi dio Studije posvećen je ispitivanju potreba naučnoistraživačkih ustanova za novom istraživačkom opremom (oprema kapitalne vrijednosti, više od 10.000  eura i oprema srednje vrijednosti, od 1.000 do 10.000  eura)“, stoji u saopštenju.

Optimalno korišćenje istraživačke opreme jedan je od najvećih izazova sa kojim se suočavaju  istraživački timovi, ne samo u Crnoj Gori. Optimizacija i efikasno upravljanje resursima istraživačke opreme može doprinijeti povećanju produktivnosti ustanova i smanjiti operativne troškove. Upravo u tome leži posebna vrijednost ove studije, te će nakon uspostavljanja prvog Centra Uspješnosti i dodjele istraživačkih grantova, poređenjem sa stanjem datim u ovoj studiji biti evidentan napredak postignut  na ovom polju.

 

Portal Analitika