Društvo

Okrugli sto: Kulturna baština - između teorije i prakse – crnogorsko i francusko iskustvo

2911mk
U
Ministarstvu kulture, danas je, održan okrugli sto na temu Kulturna baština - između teorije i prakse – crnogorsko i  francusko iskustvo, koji su u okviru Dana evropske baštine 2013. organizovali Ministarstvo kulture i Fondacija Petrović Njegoš, u saradnji sa Francuskim institutom u Crnoj Gori, Školom Šajo iz Pariza (Ecole de Chaillot de Paris), Upravom za zaštitu kulturnih dobara i NVO Expeditio iz Kotora, saopšteno je iz Ministarstva.

Okrugli sto: Kulturna baština - između teorije i prakse – crnogorsko i  francusko iskustvo
Portal AnalitikaIzvor

Na okruglom stolu su govorili: Lidija Ljesar, generalna direktorka Direktorata za kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture, princ Nikola Petrović Njegoš,  predsjednik Fondacije Petrović Njegoš, Ana Nikolić, zamjenica gradonačelnika Prijestonice Cetinje, nakon čega je uslijedilo predavanje Bandžamina Mutona, glavnog arhitekte istorijskih spomenika u Francuskoj, predavača u Školi Šajo u Parizu i potpredsjednika ICOMOS-a.

Prisutne je pozdravila Lidija Ljesar, generalna direktorka Direktorata za kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture, koja je govorila o značaju manifestacije Dani evropske baštine, koja slavi bogatstvo duhovnog i kulturnog nasljeđa kao zajedničku evropsku prošlost. Kako je naglasila Crna Gora već šestu godinu za redom organizovanjem brojnih događaja daje svoj doprinos obilježavanju ove manifestacije. Generalna direktorka je istakla zadovoljstvo što je ovaj okrugli sto organizovan u okviru teme ovogodišnje manifestacije Dani evropske baštine, kojom je posvećena oblježavanju jubileja 65 godina institucionalne i normativne zaštite kulturne baštine.

Obraćajući se prisutnima princ Nikola Petrović Njegoš je izrazio zadovoljstvo saradnjom koju je Fondacija Petrović Njegoš ostvarila sa Ministarstvom kulture, Upravom za zaštitu kulturnih dobara, Francuskim institutom, kao i sa nevladinim organizacijama koje su učestvovale u realizaciji ovog pojekta. Istakao je značaj i važnost saradnje sa crnogorskim opštinama, navodeći kao pozitivan primjer saradnju koja će se uskoro realizovati sa Opštinom Ulcinj kroz aktivnosti na restauraciji Starog grada Ulcinja, u okviru koje će biti organizovano stručno predavanje Bendžamina Moutona.

Ana Nikolić, zamjenica gradonačelnika Prijestonice Cetinje je izrazila zadovoljstvo što je ovakav događaj organizovan u Prijestonici i naglasila da je lokalna zajednica spremna da pruži podršku realizaciji sličnih projektnih aktivnosti.

Tokom svog predavanja Bandžamin Muton, glavni arhitekta istorijskih spomenika u Francuskoj, predavač u Školi Šajo i potpredsjednik ICOMOS-a, je govorio o očuvanju, restauriraciji i valorizaciji arhitektonskog nasljeđa. U okviru svog predavanja predstavio je  dvoipovjekovno iskustvo Francuske u zaštiti kulturnih dobara, kao i brojne projekte koje realizuje francuska Škola Šajo. Naglasio je da je ova škola posvećena radu sa studentima arhitekture, kako bi ih obučili i osposobili za rad u oblasti zaštite kulturne baštine i očuvanja arhitektonskog nasleđa.

U drugom dijelu okruglog stola Lidija Ljesar je predstavila reforme koje Ministarstvo kulture sprovodi u oblasti očuvanja kulturne baštine i naglasila značaj sprovedenih normativnih reformi, ali i saradnje sa lokalnim i nacionalnim institucijama kulture, kao i nevladinim organizacijama. Ljesar je istakla de je u ovom procesu veoma važna kvalitetna edukacija kadrova u oblasti očuvanja kulturne baštine i posebno istakla studente Arhitektonskog fakultetu u Podgorici i njihovu značajnu ulogu koju u ovom procesu imaju.

Na okruglom stolu su govorili i  Anastazija Miranović, direktorka Uprave za zaštitu kulturnih dobara, Ivana Medenica, direktorka Centra za konzervaciju i arheologiju, Ilija Lalošević sa Arhitektonskog fakulteta u Podgorici, Maja Ćetković, sekretarka Sekretarijata za kulturu,  sport i medije Prijestonice Cetinje, Predrag Lutovac iz Polimskog muzeja Berane, Aleksandra Kapetanović iz NVO Expeditio, Marija Nikolić iz NVO Napredak i Milena Filipović iz Savjeta za regionalnu saradnju, koji su kroz predstavljanje različitih iskustava govorili o novim standardima u procesu zaštite i očuvanja kulturnih dobara u Crnoj Gori, stoji u saopštenju Ministarstva kulture.

 

Portal Analitika