Abiznis

Dogovoreno formiranje grupe koja bi se bavila pitanjem transakcionih troškova

2911kavaric
P
redstavnici vlada Crne Gore i Srbije dogovorili su danas formiranje radne grupe koja bi se bavila pitanjima daljeg skidanja transakcionih troškova u oblasti platnog prometa, u koju bi bile uključene i centralne banke.

Dogovoreno formiranje grupe koja bi se bavila pitanjem transakcionih troškova
Portal AnalitikaIzvor

Crnogorski ministar ekonomije Vladimir Kavarić je nakon potpisivanja Protokola sa Prve sjednice Mješovite komisije za ekonomsku saradnju dvije države u Podgorici, rekao da je platni promet jedna od oblasti na koju su se privrednici posljednjih godina žalili.

“Dogovorili smo se da formiramo radnu grupu, međuvladinu komisiju, koja bi uključila centralne banke i udruženja banaka koja bi se bavila tom problematikom i vladama predložila rješenje”, rekao je Kavarić.

Kavarić, koji je Protokol potpisao sa ministrom regionalnog razvoja i lokalne samouprave u Vladi Srbije, Igorom Mirovićem, podsjetio je na dobre istorijske, političke, ekonomske i svake druge odnose između dvije države.

On je dodao da je na sastanku postignuto i nekoliko konkretnih dogovora i inicijativa u sektorima u kojima postoji značajna komplementarnost dvije države.

“Razgovarali smo o unaprijeđenju izvanredne saradnje u oblasti turizma. Konkretna akcija u kojoj treba da se privedu kraju inicijative u narednom periodu odnosi se na prepoznavanje onoga što su hotelski, turistički i infrastrukturni kapaciteti u posjedu bilo države Srbije ili nekog srbijanskog preduzeća”, saopštio je Kavarić.

Na taj način bi se, kako je objasnio, mogle sagledati mogućnosti kako da oni budu u funkciju razvoja crnogorskog turizma.

Kavarić je kazao da je u oblasti energetike dogovoreno da se formira komisija koja bi se bavila prije svega komplementarnošću onoga što donosi Južni tok kao najava izgradnje gasovoda u Srbiji.

“Takođe imamo i inicijative koje se odnose na uspostavljanje saradnje u oblasti regionalnog razvoja i saradnje malih i srednjih preduzeća”, poručio je Kavarić.

Mirović je saopštio da je zadovoljan konkretnim rezultatima saradnje dvije države i da želi da se u ekonomskoj sferi unaprijede odnosi u svim oblastima.

“Bilo je riječi i o saobraćajnoj infrastrukturi i tu je dogovoren zajednički sastanak u cilju razmjene informacija kada je riječ o zajedničkim infrastrukturnim trasama. Tu prije svega mislim na informacije o tome dokle su Srbija i Crna Gora stigle sa realizacijom planova na izgradnji autoputa Beograd-Bar kao i kada je riječ o željezničkoj infrastrukturi”, dodao je Mirović.

Na sastanku je razgovarano i o saradnji u oblasti poljoprivrede odnosno aktivnostima odgovarajućih uprava dvije države koje se bave veterinom i fitosanitarnom zaštitom.

Izvor: MINA; foto: un.org.me

Portal Analitika