Politika

Susret predstavnika DPS-a i Evropske službe za vanjske poslove

dpseesok2911
S
astanak predstavnika DPS-a sa predstavnicima Evropske službe za vanjske poslove i Evropske komisije održan je danas u sjedištu Demokratske partije socijalista.

Susret predstavnika DPS-a i Evropske službe za vanjske poslove
Portal AnalitikaIzvor

Sastanku su, kako je saopšteno iz pres službe DPS-a, prisustvovali šef odeljenja za Zapadni Balkan pri Evropskoj službi za vanjske poslove Jonas Jonson, “desk officer” za Crnu Goru Herbert Pribitzer, šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič, šef Političkog sektora pri DEU Alberto Kamarata, službenica za politička pitanja pri DEU Analisa Giansanti, a u delegaciji DPS-a na čelu sa političkim direktorom Tarzanom Miloševićem, bili su Branko Čavor, Andrija Radman, Slavenko Jovanović i Svetlana Vuković.

Teme sastanka su bile spoljna i bezbjedonosna politika, aktuelna politička situacija u Crnoj Gori i proces EU i NATO integracija sa posebnim osvrtom na poglavlje koje se odnosi na vanjsku, bezbjedonosnu i odbrambenu politiku, zatim situacija u Regionu, odnosno regionalna stabilnost  i saradnja  kako na državnom tako i na partijskom nivou.

- Politički direktor  Tarzan Milošević  podsjetio je na jaku ulogu koju Demokratska partija socijalista ima na nivoima zakonodavne i izvršne vlasti, i u tom smislu na njenu posvećenost prioritetima koji se odnose na procese EU i NATO integracija, kao i na procese jačanja regionalne saradnje i unaprijeđenje odnosa sa susjedim zemljama. U tom smislu, Milošević je istakao napredak u procesu pregovora u kojem je DPS imala ključnu ulogu posebno kada su u pitanju reforme koje se sprovode u oblasti vladavine prava koje su usko povezane i sa poglavljima 23. I 24.  za koje se očekuje otpočinjanje pregovora do kraja godine.   U nastavku razgovora Milošević je naglasio da je regionalna saradnja čini osnovu međuetničkog sklada, te da Demokratska partija socijalista, kao partija koja okuplja pripadnike svih nacionalnosti, partija demokratske provenijencije, u svom punom kapacitetu doprinosi afirmaciji Crne Gore kao multietničke države koja predano i posvećeno daje svoj puni doprinos učvršćivanju regionalne stabilnosti i razvoju dobrosusjedskih odnosa – navodi se u saopštenju.

Jonson je ukazao da Crna Gora, s obzirom na novi pristup u pregovorima, svojim napretkom i iskustvom  može da doprinese i pomogne ostalim zemljama Zapadnog Balkana u procesu integracija. Jonson je pozdravio spremnost Crne Gore da učestvuje u procesima očuvanja stabilnosti, ne samo u regionu već i šire, što je i dokazala svojim učešćem u različitim međunarodnim misijama.

Tokom sastanka, poslanik DPS-a Branko Čavor istakao je da Demokratska partija socijalista, vođena demokratskim vrijednostima i standardima savremenog svijeta, prepoznaje da dobrosusjedski odnosi, kao i EU i NATO integracije predstavljaju garant uspješnog razvoja, te da je iz tih razloga pokrenuta i Inicijativa Zapadni Balkan WB6, kao i da je u trenutnom fokusu aktivnosti informisanje i edukacija građana o NATO integracijama.

Na kraju sastanka, sagovornici su se složili da je Crna Gora važan akter kreiranja odnosa u Regionu, kao i država koja prednjači u procesima EU integracija, što potvrđuje njenu jasnu opredijeljenost za postizanje evropskih standarda i što većeg stepena demokratizacije društva.

 

Portal Analitika