Abiznis

Global Ports: Kruzing poslovi sporedna djelatnost

2911kontejnerskiterminalok
U
vezi različitih komentara koji se ovih dana pojavljuju u medijima vezano za nedavno potpisivanje ugovora o kupoprodaji 62,09 odsto akcijskog kapitala barske kompanije „Kontejnerski terminal i generalni tereti“ , iz te firme je saopšteno da kruzing poslovi nijesu glavna djelatnost kompanije „Global Ports“.

Global Ports: Kruzing poslovi sporedna djelatnost
Portal AnalitikaIzvor

-U 2012. godini, učešće prihoda po osnovu komercijalnih lučkih aktivnosti (kargo i kontejnerski poslovi) u ukupnim prihodima iznosilo je 72 odsto, dok je svega 28 odsto prihoda ostvareno od kruzinga. Potvrda uspješnosti Glovbal Portsa je luka u Antaliji (čija je primarna djelatnost kargo poslovi), koja je prije preuzimanja od strane Global Ports pretovarala svega 63 hiljade kontejnera. Do kraja ove godine, ostvarićemo pretovar od 220 hiljada kontejnera što je rast od 350 posto. Ovo je skoro 10 puta više nego što je bio promet u Kontejnerskom terminalu prošle godine. Naša je namjera da sličan uspjeh ostvarimo i u KTGT- saopšteno je Portalu Analitika it Global Portsa.

Investicioni program koji kupac Kontejnerskih terminala namjerava da realizuje u narednih osam godina iznosi ukupno 21 milion eura.

-Investicije su usmjerene na kupovinu moderne opreme i ulaganje u obalnu infrastrukturu, što je prikazano u našoj tehničkoj ponudi.  Ovom prilikom podsjećamo da je Global Ports opredijelio dodatnih 6,5 miliona eura za socijalni program. Moguće je da je bilo bolje da su ova sredstva usmjerena na investicije, međutim, u skladu sa zahtjevom tendera, ova sredstva su opredijeljena za socijalni program- zaklučuje se u saopštenju.

Portal Analitika