Društvo

„Prvi crnogorski objekat u svemiru“ u julu 2014.

2911svemirok
R
adio klub „Podgorica“ planira da 13. jula 2014. godine realizuje projekat „Prvi crnogorski objekat u svemiru“ kojim će, kako ističu u Radio klubu „Podgorica“, do ivice vasione izbaciti kontejner sa kamerom i više senzora. sa kojih će primati podatke na Zemlji. Planiran je, dakle, direktan prenos slike i telemetrijskih podataka sa ivice svemira.

„Prvi crnogorski objekat u svemiru“ u julu 2014.
Portal AnalitikaIzvor

Projekat će biti predstavljen na sjutrašnjoj konferenciji za novinare u prostorijama kluba u Ulici Novaka Miloševa 31, pored Privredne komore Crne Gore.

Kako naglašavaju iz Radio kluba „Podgorica“,  riječ je o složenom i veoma tehnički zahtjevnom interdisciplinarnom poduhvatu sa vrhunskim elektroničkim i komunikacionim rješenjima, za čiju realizaciju je neophodna jaka informatička podrška, brza obrada primljenih podataka i njihova vizuelizacija. Cilj projekta je popularizacija radio-amaterizma i promocija nauke, a ujedno iduće godine klub slavi 65 godina postojanja. Osim radio- amatera, u realizaciju projekta biće uključeni i studenti tehničkih fakulteta.

Specijalno konstruisan kontejner sa elektronskom opremom i izvorom električne energije na ivicu svemira podići će balon napunjen helijumom. Procijenjeno vrijeme dostizanja visine od 34 kilometra je 110 do 120 minuta. Za to vrijeme, horizontalni pomak u odnosu na tačku lansiranja biće 30-80 km. Po dostizanju projektovane visine, balon će nakon preovladavanja unutrašnjeg pritiska pući i kontejner sa elektronikom slobodnim padom će krenuti nazad prema Zemlji. Kad se spusti do nekih 9.000-10.000 metara, komandom sa zemlje aktiviraće se padobran koji će znatno usporiti brzinu pada i sve više je usporavati kako se visina bude smanjivala, a gustina vazduha povećavala.

Prizemljenje kontejnera očekuje se 25 minuta od momenta kada je krenuo prema Zemlji, kada će se automatski aktivirati poseban radio far sa porukom o koordinatama mjesta na kojima se padobran sa kontejnerom bude spustio. Čitavo vrijeme, u mobilnoj zemaljskoj stanici, pratiće se svi parametri leta i njegova putanja. Kontejner sa kamerom, senzorima, elektronikom, antenama i drugim teretom će biti težak do dva kilograma. Kontejner će, za nacionalni praznik 13. jul, biti lansiran iz centra Danilovgrada.

Portal Analitika