Abiznis

Husović sa Mirovićem: Dobre odnose dvije države treba unaprijediti

husovic
P
otpredsjednik Vlade Crne Gore Rafet Husović sastao se juče sa ministrom regionalnog razvoja i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Igorom Mirovićem, sa kojim je razgovarao o regionalnom razvoju, prekograničnoj saradnji i unapređenju odnosa na ekonomskom i političkom planu, saopšteno je iz Vlade.

Husović sa Mirovićem: Dobre odnose dvije države treba unaprijediti
Portal AnalitikaIzvor

Potpredsjednik Husović upoznao je ministra Mirovića sa aktivnostima koje Vlada Crne Gore preduzima u pravcu ravnomjernog regionalnog razvoja, naglasivši da je Crna Gora definisala i usvojila sveobuhvatni okvir donošenjem Strategije regionalnog razvoja za period 2010-2014. i Zakona o regionalnom razvoju, kao i nekoliko podzakonskih akata za njegovu primjenu, a u toku je i izrada nove Strategije za period 2014-2020.

“Dosadašnji regionalni razvoj karakteriše izražena neujednačenost, u kojoj najmanje razvijen sjeverni region raspolaže velikim potencijalom i resursima, koji nijesu adekvatno valorizovani. U narednom periodu, Vlada Crne Gore će dodatno usmjeriti aktivnosti na valorizaciji tih potencijala, kroz paket podsticajnih mjera” - rekao je Husović.

Husović je istakao da dobre odnose dvije države, na političkom i posebno na ekonomskom planu, treba dodatno unaprijediti kroz realizaciju zajedničkih projekata.

Ministar Mirović upoznao je potpredsjednika Husovića sa aktivnostima Ministarstva na čijem je čelu, uz naglasak na želju Vlade Srbije da unaprijedi ekonomsku saradnju sa Crnom Gorom i državama u okruženju.

“Očekujemo da ćemo kroz zajedničke razvojne projekte i kroz jaču ekonomsku prekograničnu saradnju sa Crnom Gorom, lakše privući sredstva iz predpristupnih EU fondova. U tu svrhu je potrebno raditi na jačanju kapaciteta lokalnih samouprava sa obje strane granice, jer će upravo one biti glavni nosioci tih aktivnosti” - kazao je Mirović.

Husović i Mirović su se saglasili da je od vitalnog značaja za dvije države realizacija dva glavna infrastrukturna projekta - izgradnja autoputa Bar-Beograd i rekonstrukcija željezničke pruge Begrad-Bar. Konstatovano je i da je neophodno unaprijediti saradnju preduzeća dvije zemlje posredstvom privrednih komora, kroz projekte iz oblasti turizma, infrastrukture, trgovine, poljoprivrede i energetike.

 

 

Portal Analitika