Društvo

Ubrzati raspodjelu novca NVO sektoru

29nvo
K
oalicija nevladinih organizacija (NVO) - saradnjom do cilja uputila je zahtjev predsjedniku Komisije za raspodijelu dijela prihoda od igara na sreću, Draganu Đukanoviću, da ubrza donošenje odluke o raspodjeli novca namijenjenenom nevladinim organizacijama, uz potpuno poštovanje zakona.

Ubrzati raspodjelu novca NVO sektoru
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Upravnog odbora Koalicije, Goran Đurović, kazao je da je i u ovoj godini evidentno kršenje Uredbe o kriterijumima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću, u dijelu koji se odnosi na rokove donošenja odluke o raspodjeli novca „jer je odluka morala da bude donijeta najkasnije do prvog kvartala tekuće godine, odnosno do aprila”.

“Takođe, Koalicija ukazuje na činjenicu da je prema članu 12 ove Uredbe, Komisije za raspodijelu dijela prihoda od igara na sreću morala da okonča proceduru donošenja odluke, nakon konkursa raspisanog 4. avgusta, najkasnije do 18. oktobra “, naveo je on u saopštenju.

Prema riječima Đurovića, Koalicija NVO-saradnjom do cilja nada se da će Ministarstvo finansija doprinijeti da se procedura donošenja odluke Komisije ubrza “i da je i konačno odbacilo ideje o nezakonitom deponovanju sredstava iz tog fonda”.

On je rekao da nevladine organizacije očekuju da postupak raspodjele bude okončan u najskorijem roku na zakonit način i da novac namijenjen za realizaciju projekata bude uplaćen NVO.

„Koalicija NVO poziva Komisiju da odmah ukloni nedostatke u Odluci o raspodjeli sredstava za 2012. godinu koju je osporio Upravni sud. Isplata sredstava NVO po Odluci iz 2012. godine je obustavljena zbog rješenja Upravnog suda i problem mora hitno biti riješen na zakonit način kako bi se nastavilo sa realizacijom ugovora koje su potpisale nevladine organizacije“, kazao je Đurović.

On je dodao da koalicija NVO traži odgovrnost za učinjene propuste u dosadašnjem radu.

„Finansiranje projekata nevladinih organizacija je najgori segment saradnje Vlade Crne Gore i NVO. Vlada treba da preduzme urgentne korake kako bi konačno Zakon o NVO bio primijenjen u dijelu finansiranja a koji podrazumijeva novi model koji je upravo predložila Koalicija NVO“, poručio je Đurović.

(MINA)

Portal Analitika