Abiznis

Gvozdenović: Dragocjena pomoć italijanskih kolega

29brano
P
odrška Italije nije izostala ni u vrijeme kada su, zbog ekonomske krize, širom svijeta smanjena ulaganja u zemlje u razvoju. Ministarstvo održivog razvoja i turizma planira da naredne godine Italiji predstavi turističku ponudu sjevera Crne Gore – najavio je ministar Branimir Gvozdenović

Gvozdenović: Dragocjena pomoć italijanskih kolega
Portal AnalitikaIzvor

 

Ministarstvo zaštite životne sredine, kopna i mora Italije u kontinuitetu pruža pomoć i podršku Crnoj Gori za realizaciju brojnih projekata, ne samo iz oblasti zaštite životne sredine, već i onih koje su važne za ukupan razvoj zemlje – rekao je ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović.

On je, na sjednici Upravnog odbora za saradnju Crne Gore i Italije, u oblasti zaštite životne sredine, istakao kako su zajedničke aktivnosti koje su sprovodili ove godine rezultirale jačanjem tehničkih i administrativnih kapaciteta.

- Prepoznali smo četiri prioriteta. Prvi je usklađivanje zakonodavstva u oblasti zaštite životne sredine sa evropskom legislativom. Riječ je o zahtjevnom i kompleksnom poslu i pomoć Italije nam je vrlo korisna. Ostali prioriteti su izgradnja tehničkih kapaciteta za upravljanje kvalitetom vazduha, praćenje stanja životne sredine u obalnim područjima i formiranje baze podataka o stanju životne sredine – rekao je Gvozdenović.

On je istakao da je za Crnu Goru veoma značajna izrada master plana za promociju zelene i plave ekonomije u Boki Kotorskoj.

- Izabrali smo Boku zato što je taj prostor od posebne ekološke vrijednosti, a cilj je stvaranje turističke ponude zasnovane na održivim vrijednostima prirodnih predjela. Veoma važnim smatramo i projekat energetskog upravljanja u izolovanim područjima –-naglasio je Gvozdenović.
Ministar je podsjetio da pomoć Italije nije izostala ni u periodu kada su zbog ekonomske krize u regionu, ali i svijetu, smanjene donacije zemljama u razvoju.

Prema njegovim riječima, dvije države nastaviće saradnju i naredne godine.

- Pripremili smo nekoliko projekata. Smatramo da je najvažnija promocija naše države kao turističke destinacije na italijanskom tržištu. Akcenat ćemo staviti na sjever, preciznije na Bjelasicu i Komove. Planiramo i da iskoristimo znanje i iskustvo koje su crnogorski studenti stekli školujući se u Italiji – najavio je ministar Gvozdenović.

Ambasador Italije u Crnoj Gori Vinćenco del Monako ocijenio je da veliki broj projekata na kojima se radi i onih koji su planirani dokazuje dobru saradnju dvije države. On smatra da je pomoć Italije Crnoj Gori dobrodošla, naročito u oblasti evropskih integracija, ne samo u 27. poglavlju koje se odnosi na životnu sredinu, već i u svim ostalim koja utiču na realizaciju zajedničkih projekata.

Generalni direktor Ministarstva zaštite životne sredine, kopna i mora Italije Korado Klini poručio je da treba djelovati brže.

- Treba ubrzati sve procese, posebno administrativne procedure. Ne mislim samo na projekte koji su u toku, već i na one koje tek planiramo. Moramo pokazati efikasnost i u kratkom roku doći do rezultata – poručio je Klini.

Jedan od najvažnijih zajedničkih projekata Crne Gore i Italije jeste izgradnja eko-zgrade u Podgorici. Ministar Gvozdenović je rekao da se posao realizuje prema planu. Grubi radovi biće završeni naredne godine.

- Očekujemo da krajem 2015. ili početkom 2016. godine dobijemo prepoznatljiv objekat koji će karakterisati ekološki standardi. Vrijedan je oko pet miliona eura, od čega će Crna Gora izdvojiti oko 25 odsto – rekao je on.

Eko-zgrada gradi se u blizini Univerziteta Crne Gore. U njoj će biti smješteni Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Studijska jedinica za ekologiju Univerziteta Crne Gore.

(Pobjeda.me)

 

Portal Analitika