Društvo

Poslodavci bi da biraju kadar

29po
P
rivrednici smatraju da je zakonska regulativa nepotpuna i da se volontiranje i stručno osposobljavanje mora preciznije definisati, kako bi se znala prava, ali i obaveze

Poslodavci bi da biraju kadar
Portal AnalitikaIzvor

Poslodavci iz privatnog sektora željeli bi da imaju uticaj na izbor kadra koji u njihove firme dolazi da volontira ili na stručno osposobljavanje. Neophodna je i bolja zakonska regulativa – poručeno je u četvrtak sa okruglog stola, koji su uz podršku EU organizovali Asocijacija za demokratski prosperitet Zid i Unija slobodnih sindikata Crne Gore.

ADP Zid i USSCG anketirali su mlade koji su tokom stručnog osposobljavanja bili u privatnim firmama, civilnom i javnom sektoru.

Predstavnicima brojnih kolektiva, direktor Zid-a Igor Milošević predstavio je dio istraživanja urađenog na uzorku od 900 visokoškolaca. Većina ispitanika koristila je Vladin program stručnog osposobljavanja.

- U privatnom sektoru svega 53 odsto korisnika programa imalo je plan i program po kojem su radili. Trećina od ukupnog broja radila je manje od osam sati, polovina ih je imalo mentora i supervizora – naveo je Milošević.

On je dodao da 11 odsto ispitanika smatra da nije bilo veza i pritisaka prilikom selekcije kandidata.

Predstavnik Montena maks Nikola Antović komentariše da oni, iako su željeli, ipak, nijesu mogli da utiču na izbor kandidata.

- Mi smo zaista željeli da utičemo na izbor i tražimo da se to ugradi u zakon. Nije dobro rješenje da nam neko dodijeli pripravnika, bez nekog prethodnog upoznavanja. Kada tražimo, imamo utvrđene kriterijume kakav nam pripravnik treba – naglasio je Antović.

Montena maks, prema njegovim riječima, zaposliće dva od pet visokoškolaca iz prvog kruga stručnog osposobljavanja. U drugoj generaciji tražili su, kaže, šest, a dobili pet diplomaca.

Antović smatra da država treba da nastavi i sa starim modelom pripravničkog staža.

Predstavnica Mil Pop-a  Marija Babić takođe bi voljela da pri selekciji ima uticaj.

- Nijesam dobila traženi broj kandidata, nemam pravo na izbor i nemam pravao na zamjenu. Poslat mi je kandidat kome je ovo bio treći program osposobljavanja, na koga se ne može osloniti. Doduše nije finansijsko, ali jeste kadrovsko opterećenje – istakla je Marija Babić.

Iz arhive Medija Dijana Ponoš pohvalila je program, ali je sugerisala na to da mladi ljudi moraju da imaju odgovornost, ne mogu poći i doći kad njima odgovara.

Privrednici smatraju da je zakonska regulativa nepotpuna i da se volontiranje i stručno osposobljavanje, odnosno rad bez zasnivanja radnog odnosa mora preciznije definisati, kako bi se znala prava, ali i obaveze.

Istraživanje ADP Zid i USSCG biće gotovo u martu, kada će rezultate, uz preporuke poslodavaca, predstaviti Socijalnom savjetu.

(Pobjeda.me)

 

Portal Analitika