Abiznis

Đurišić ostavio dug Montenegro erlajnsa od 55 miliona eura, a u januaru zaradio 10.000 eura!

2911maUkupan dug Montenegro erlajnsa, koji je nastao dok je čelu kompanije bio predsjednik Odbora direktora Zoran Đurišić, iznosi čak 55 miliona eura, trostruko je veći nego što se ranije procjenjivalo, saznaje Portal Analitika.

Đurišić ostavio dug Montenegro erlajnsa od 55 miliona eura, a u januaru zaradio 10.000 eura!
Portal AnalitikaIzvor

Uprkos nagomilanim milionskim gubicima, u kompaniji Montenegro erlajns nijesu štedjeli na ličnim primanjima rukovodećeg kadra. Prema informacijama Portala Analitike, predsjednik Odbora direktora Zoran Đurišić - koji je jedno vrijeme bio i v.d. izvršnog direktora nacionalne aviokompanije  - primio je u januaru ove godine platu veću od 10.000 eura, dok su pojedini direktori organizacionih jedinica imali mjesečne zarade u iznosu od oko 2.500 eura.

Toliko visoke zarade su bile protivne odluci Vlade o ograničavanju direktorskih plata u državnim i javnim preduzećima. Podsjetimo, Vlada Crne Gore je još u aprilu 2012. godine usvojila niz mjera u cilju ostvarivanja daljih ušteda, smanjenja državne potrošnje i povećanja budžetskih prihoda. Tim mjerama utvrđeno je da, između ostalog, najviši iznos neto zarade koji za rukovodeće lice (izvršnog direktora, pomoćnika direktora, direktora sektora, načelnika odjeljenja) ne može biti veći od tri prosječne neto zarade u državi, i do dvije i po prosječne zarade za zaposlene koja su u rangu nižem od izvršnog direktora.

2911djurisicNo, u junu smijenjeni rukovodeći kadar nacionalne aviokompanije, koji je ostavio dug od  55 miliona, nije poštovao odluku Vlade. Osim iznosa Đurišićeve zarade i mnogi drugi rukovodeći ljudi Montenegro erlajnsa primali su zarade daleko preko određenog limita. Direktor sektora zadužen za medijsku promociju i, recimo, zamjenik komercijalnog direktora, imali su startnu platu za skoro 500 eura veću od predsjednika države, dok je rukovodilac jedne od poslovnica mjesečno zarađivao trostruko više od premijera i svih ministara, kaže dobro upućeni izvor Portala Analitike.

Poređenja radi, prema podacima Komisije za sprječavanje sukoba interesa, mjesečna plata crnogorskog predsjednika je 1909 eura, dok je osnovna zarada premijera svega 940, 32 eura.

Nova uprava kompanije, koja je ljetos najavila drastično smanjenje troškova poslovanja i kresanje zarada zaposlenih, uspjela je da od ljetos, prema istim izvorima, da uštedi više od dva miliona eura. Očito je da u narednom periodu novu upravu Montenegro erlajnsa očekuje težak posao utvrđivanja realnog stanja u ovoj državnoj kompaniji.

P. ZEČEVIĆ

Portal Analitika