Podgorica

Započeti radovi na uklanjanju sedam stanova predviđenih za rušenje

2811rusenje
P
ripremni radovi za uklanjanje sedam stambenih jedinica u ulici Arsenija Boljevića u Podgorici, koje su u vlasništvu Glavnog grada, počeli su danas.

Započeti radovi na uklanjanju sedam stanova predviđenih za rušenje
Portal AnalitikaIzvor


Prije nekoliko mjeseci pokrenut je postupak eksproprijacije 11 stambenih jedinica, koje su u skladu sa važećim planskim dokumentom, predviđene za uklanjanje. Sporazum o eksproprijaciji postignut je sa sedam vlasnika stanova koji su nakon toga prešli u vlasništvo Glavnog grada”, kaže se u saopštenju Glavnog grada.



Kako se navodi, u toku su zakonski postupci pred nadležnim inspekcijskim organima u cilju uklanjanja djelova stambenih jedinica koje su tri od preostala četiri vlasnika bespravno sagradili na uzurpiranom državnom zemljištu.



“Rok da ih sami uklone ističe sjutra, a ukoliko to ne urade inspekcija će pristupiti administrativnom izvršenju rješenja o uklanjanju”, ističe se u saopštenju.



U Glavnom gradu napominju da je svim vlasnicima stanova, uključujući i četiri sa kojima nije postignut sporazum, u nastojanju da im maksimalno izađe u susret, nuđeno i značajno više od procijenjenog iznosa naknade, uz finansijske povoljnosti.



“Kako sporazum nije postignut, očekujemo da nas Uprava za nekretnine, takođe u skladu sa Zakonom o eksproprijaciji, narednih dana uvede u posjed, kako bi i te stambene jedinice bile uklonjene”.



Glavni grad izražava žaljenje što dio vlasnika stanova nijesu imali razumijevanja za nastojanja da se maksimalno u zakonskim granicama zadovolje njihovi interesi.



“Kao što je poznato, sudski postupci za koje su se odlučili, koji ne odlažu naš ulazak u posjed, do sada su uvijek išli na štetu vlasnika, na način što je sud dosuđivao mnogo manju vrijednost naknade u odnosu na onu koju je Glavni grad nudio”, kaže se u saopštenju.



Uklanjanje stambenih jedinica u vlasništvu Grada, u skladu sa urađenim Elaboratom, bilo je neophodno kako bi se spriječilo eventualno nelegalno useljenje i moguća zloupotreba tog prostora, koji nije pod nadzorom, imajući u vidu da će po okončanju postupka eksproprijacije u preostala četiri slučaja u potpunosti biti uklonjen.



“Započete pripreme za uklanjanje sedam stambenih jedinica, koje su danas odložene iz proceduralnih razloga, u smislu prezentacije kompletne dokumentacije na licu mjesta, biće nastavljene sjutra”, kaže se u saopštenju.

foto: rebalkan.com

Portal Analitika