Društvo

Inspektor Uprave donio rješenje da SPC obustavi radove u Manastiru Reževići

2811manasstir2ok
G
lavni inspektor Uprave za zaštitu kulturnih dobara Gano Đokić kazao je za Portal Analitika da je danas donio rješenje kojim se SPC obavezuje da obustavi građevinske radove u porti Manastira Reževići. Đokić je kazao da je tokom današnjeg obilaska Manastira Reževići, koji je zaštićeno kulturno dobro, evidentirao da je na objektu iza crkve počela gradnja sprata veličine tridesetak kvadrata, kao i da je na samom ulazu u portu manastira izgrađena konstrukcija sa velikim vratima i kupolom, ukupne površine oko osam metara kvadratnih.

Inspektor Uprave donio rješenje da SPC obustavi radove u Manastiru Reževići
Portal AnalitikaIzvor

Inspektor je  Portalu Analitika kazao da su radovi započeti bez dozvole nadležnih institucija, kao i da je ulaz u portu urađen bez saglasnosti Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

"Zakon je jasan i na kulturnom dobru se ne mogu raditi nikakve intervencije bez saglasnosti Uprave. SPC za intervencije na ulazu u portu, kao i za radove na objektu iza crkve, nije dobila nikakvu saglasnost, što znači da su u pitanju nelegalni radovi", kaže Đokić.

On naglašava da je procedura jasna i da stručnjaci Uprave moraju dati prvo konzervatorske uslove za projekat. Na osnovu uslova koje oni odrede radi se projekat, a na projekat daje saglasnost. Tek nakon ovih procedura dobija se građevinska dozvola. Dakle, konsulovanje struke, odnosno Uprave, je neophodno, kaže Đokić.

Podsjetimo, dnevni list “Vijesti” je danas objavio da su u okviru manstirskog kompleksa Reževići, spomenika kulture starog osam vjekova, grade pomoćni objekti bez dozvole.

Direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara Anastazija Miranović rekla je listu da nikakav zahtjev nijesu dobili u vezi s rekonstrukcijom ili izgradnjom u porti manastira Reževići, i najavila da će danas na lice mjesta uputiti stručnu ekipu, kako bi utvrdila o kakvim se radovima radi.

Glavni inspektor je Portalu Analitika nakon obilaska Manastira kazao da je donio rješenje o obustavljanju radova i obavijestio sveštenstvo da je za svaku i najmanju intervenciju u okviru kulturnog dobra neophodno da dobiju saglasnost Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

Portal Analitika