Kultura

KOČAN: Jubilarni DEUS ispunjava misiju kulture u Glavnom gradu

2811deus
I
zložbe, nastupi izvođača različitih muzičkih pravaca, popularne predstave Gradskog pozorišta i teatara iz regiona, filmski i književni događaji u čijem su fokusu raznolikost i stvaralaštvo manjinskih naroda, obilježiće jubilarnu 20. Decembarsku umjetničku scenu, koja počinje u ponedjeljak, a trajaće do 26. decembra.

KOČAN: Jubilarni DEUS ispunjava misiju kulture u Glavnom gradu
Portal AnalitikaIzvor

Najavljujući ovu manifestaciju, gradski sekretar za kulturu i sport Hamdo Kočan podsjetio je na turobne 90-te godine, kada se današnji DEUS još zvao Decembarski dani kulture.

- Ideja da se u takvom, ratnom okruženju inicira manifestacija koja bi uvrstila kulturne programe, je nešto što treba resptektovati. To se potvrdilo kao izuzetan poduhvat i – da je kultura iznad bilo kakvih podjela, da može svojim kvalitetom da prebrodi razlike.

Kočan dodaje da je Podgorica u ovaj događaj tada uložila iznad svojih mogućnosti, ali da je dobijeni rezultat kapitalan.

- Bitno je da se DEUS održava do danas, da je organizovano više od 700 programa, i da je kroz njih prošao veliki broj eminentnih stvaralaca.

No, i danas dvije decenije kasnije, ova nesvakidašnja revija kulturnih događanja u Glavnom gradu, pokušava da se izbori sa ograničenim sredstvima. Imajući u vidu jubilej, za DEUS 2013 je izdvojeno nepunu 41.000 eura, a Kočan se nada da će mnogi uživati u odabranim programima i da je „misija kulture ispunjena“.

Kako je rekao direktor podgoričkog KIC-a Zoran Šoškić, 20. DEUS počeće u ponedjeljak izložbom Filipa Jankovića u Muzejima i galerijama Podgorice, koju će – kao i cijelu manifestaciju – otvoriti gradonačelnik Miomir Mugoša. Niz likovnih događanja 6. decembra nastavlja izložba „Kvadrat 1963 - 2013“ u holu KIC-a „Budo Tomović“ na kojoj će se predstaviti nekadašnji polaznici likovne škole Doma omladine, a danas afirmisani likovni umjetnici. Od 18. decembra će u Galeriji „Art“ biti predstavljeni radovi studenata Arhitektonskog fakulteta vezani za Podgoricu.

Muzički segment otvoriće u utorak koncert dua Liederaband koji čine Zorana Latković (sopran) i Marija Vujanović (klavir) u Velikoj sali KIC-a. Dan kasnije u istom prostoru će nastupiti hor KUD-a „Zahumlje“, dok će se 5. decembra prvi put predstaviti novoosnovana etno-grupa „Teferidž“, čiji je osnovač Rožajac Sulejman - Beća Kujović, a članovi poznata imena etno muzike regiona uključujući Štjefana Ujkića iz Tuzi. Naš poznati harmonikaš Predrag Janković održaće solo koncert 6. decembra, a za 10. decembar je najavljen nastup srpske pop pjevačice Jelene Tomašević. Tradicionalne koncerte prirediće učenici muzičkih škola „Andre Navara“ i „Vasa Pavić“.

Najsadržajniji je, svakako, dramski program u okviru kojeg će publika u Podgorici, Tuzima i Zeti imati priliku da pogleda gostujuće komade „Ne možemo da platimo, nemamo da platimo“ Teatra „Adrijana Abdulahu“ iz Uroševca, „Brak u stvari ljubav“ Kult teatra iz Beograda, „Ljupaf“ Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, „Hipertenzija“ Centra za kulturu iz Inđije i „Terapija“ Teatra „Rugatino“ iz Zagreba. Domaće Gradsko pozorište izvešće dvije svoje izuzetno uspješne predstave – „Lukrecija iliti Ždero“ i „Filomena Marturano“, obije u režiji Jagoša Markovića.

Dvije večeri biće posvećene stvaralaštvu poznatog dokumentarist Momira Matovića, čiji će filmovi „Satkula“, „Jusovača“ i „To ludo srce“ biti premijerno prikazani 15. i 16. decembra u podgoričkom KIC-u. Takođe, 23. decembra pred publikom u Podgorici biće jedan od najznačajnijih srpskih filmskih stvaralaca Slobodan Šijan, koji će govoriti o svojim brojnim radovima.

Direktorica Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“ Dragana Dmitrović takođe je najavila dvije dinamične sedmice književnih događanja, od koji je prva promocija knjige „O rimsku gradu Doclei u Crnoj Gori“, 10. decembra. Biće priređene književne večeri Miraša Martinovića i Velimira Viskovića, i promovisani naslovi „Crnogorska književnost u makedonskom ogledalu“ Nauma Radičeskog, i „Urbano nasljeđe Crne Gore“ Božidara Milića.

Uz već najavljene događaje koje nude kuće kulture u Glavnom gradu, sasvim je sigurno da će Podgoričani tokom decembra imati priliku da uživaju u brojnim, kvalitetnim kulturnim programima.

K.J.

Portal Analitika