Društvo

Stojanović sa Šnajderom: Izuzetna saradnja policijom Baden Virtemberga

okstojanovic
D
irektor Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Slavko Stojanović primio je danas u zvaničnu posjetu predsjednika Pokrajinske kriminalističke policije Baden Virtemberga Ditera Šnajdera (Dieter Schneider), saopšteno je iz MUP-a.

Stojanović sa Šnajderom: Izuzetna saradnja policijom Baden Virtemberga
Portal AnalitikaIzvor

Direktor Stojanović je kazao da su prioritetne aktivnosti Uprave policije MUP-a Crne Gore, u okviru obaveza koje je naša država preuzela shodno Pregovaračnom poglavlju 24, usmjerene na efikasnu primjenu usvojenog zakonodavnog okvira, unaprjeđenje kriminalističko – istražnih kapaciteta za vođenje najkompleksnijih istraga organizovanog kriminala i korupcije, kao i na jačanje međuagencijske, regionalne i međunarodne policijske saradnje.

Crnogorska policija ima izuzetnu saradnju sa policijom Baden Virtemberga, kao i sa Policijom Njemačke na saveznom nivou, sa kojima je do sada realizovala niz projekata na jačanju kapaciteta za borbu protiv savremenih oblika kriminala.

S tim u vezi, na osnovu Memoranduma o saradnji između policije Crne Gore i policije Savezne pokrajine Baden Virtemberg, pripadnici Sektora granične policije pohađali su specijalističke obuke u oblasti suzbijanja ilegalnih migracija.

Kada je u pitanju prekogranični i transnacionalni kriminal, prioritetne aktivnosti crnogorske policije usmjerene su na vršenje djelotvornog nadzora i granične kontrole državne granice, kao i na savremeno tehničko opremanje, stručno usavršavanje policijskih službenika u cilju sprječavanja krijumčarenja i trgovine ljudima, otkrivanja falsifikovanih putnih isprava i preventivnog djelovanja na nezakoniti prelazak državne granice i nezakoniti boravak u zemlji.

Direktor je kazao da, u odnosu na konkretnu razmjenu operativnih informacija sa Kancelarijom Interpola u Visbadenu, Uprava policije MUP-a kontinuirano sprovodi aktivnosti na otkrivanju, dokumentovanju i procesuiranju značajnog broja organizovanih kriminalnih grupa, uključujući lociranje i lišavanje slobode lica koja se potražuju na međunarodnom nivou.

Memorandum o saradnji sa policijom Savezne pokrajine Baden Virtemberg, koji se godinama uspješno primjenjuje, predstavlja konkretnu platformu za intenziviranje partnerstva u oblasti organizovanog kriminala, putem razmjene profesionalnih iskustava i primjera dobre prakse, rekao je direktor.

G-din Šnajder je kazao da je Pokrajinska kriminalistička policija Baden Virtemberga spremna da i dalje pruža podršku kolegama iz Crne Gore u oblastima koje Uprava policije MUP-a Crne Gore prepoznaje kao prioritetne.

Između dvije policijske organizacije postoji odnos pun povjerenja i profesionalnosti, a operativna saradnja je veoma kvalitetna, rekao je Šnajder.

Direktor Stojanović i g-din Šnajder su dogovorili konkretne aktivnosti koje će dvije policijske organizacije realizovati u narednom periodu, a koje se prije svega tiču stručnog usavršanja policijskih službenika iz Crne Gore u oblasti borbe protiv sajber kriminala i kriminalističke tehnike.

Aktivnosti koje su dogovorene biće realizovane u okviru TAIEX programa, a kasnije i kao tvining projekti.

Sastnaku su prisustvovali i direktor Kriminalističke policije Baden Virtemberga Ralf Mihelfelder (Ralf Michelfelder), pomoćnici direktora Milan Tomić, Nikola Janjušević i Predrag Ašanin, kao i drugi saradnici direktora.

 

 

Portal Analitika