Društvo

Kako da smanjite količinu dlaka od linjanja

2811bison
V
lasnici koji ljubimce drže u stanu najčešće vode beskrajnu bitku sa dlakama po namještaju, garderobi i tepihu. Iako ne postoji potpuno rješenje ovog problema, tu je nekoliko savjeta koji će vam pomoći da eliminišete i smanjite količinu dlake usljed linjanja ljubimca.

Kako da smanjite količinu dlaka od linjanja
Portal AnalitikaIzvor

Redovno četkanje: Sasvim je normalno da se vaš ljubimac linja, naročito početkom proljeća kada odbacuje zimsku gustu dlaku i sprema se za toplo vrijeme. Problem prekomjernih dlaka možete riješiti redovnim četkanjem. Ne bježite od ove obaveze, jer ćete na taj način smanjiti količinu dlaka na namještaju i tepihu. Svakodnevno izdvojite po pet minuta za četkanje ljubimca i ubrzo ćete primijetiti razliku, a ujedno ćete uštedjeti vrijeme potrošeno na čišćenje i usisavanje svake nedjelje.

Presvlake za namještaj: Koristite perive presvlake za namještaj. Vaši gosti sigurno ne žele da sjede na sofi prekrivenoj dlakama vaše mačke. Zaštitne presvlake možete nabaviti u specijalizovanim radjama za ljubimce ili sami stavite neki prekrivač koji lako možete istresti i oprati u mašini. Drugo rješenje je da ljubimcu obezbijedite njegovo mjesto u vidu kreveta (jastuk, ćebe), a da mu u startu stavite do znanja da ne smije da se penje po namještaju.

Zaštitite podove i tepihe: Skupocjen tepih koji je kao magnet za dlake, možete prekriti jednostavnom prostirkom koja se lako održava. Još bolje je da tepih sklonite iz prostorije u kojoj pas najćešče boravi, jer je mnogo lakše prebrisati pod vlažnom krpom nego dva sata usisavati zabodene dlake iz tepiha.

Operite psu šape posle svake šetnje: Prije nego što pustite psa da trčka po stanu poslije šetnje, operite mu šape ili ih obrišite mikrofiber rukavicom. Začudićete se koliko se prljavštine zadrži između jastučića i na dlaci posle samo jednog igranja u parku. Napunite lavor toplom vodom, sipajte malo šampona i operite psu šape. Prosušte i obrišite mu noge starim peškirom pa ga tek onda pustite u ostatak stana. Ne budite lijenji. Ovaj postupak traje svega 10 minuta, a spriječićete unos bilo kakve nečistoće u prostorije u kojima boravite.

Rase koje se ne linjaju: Ako vam iznad navedeni savjeti teško padaju i nemate vremena za čišćenje dlaka, onda bi pri izboru kućnog ljubimca trebalo bi da se odlučite za životinju koja nema dlaku ili se slabo linja. To ne znači da su za vas samo ribice i papagaji. Mnoge rase pasa kao što su npr. pudle ili bišoni se uopšte ne linjaju, ali imajte na umu da je njima takođe potreban visok stepen njege i redovno šišanje. Ako se odlučite za mačku izaberite snifiksa, bezdlaku mačku koja defitinivno nema problema sa linjanjem.

Izvor: b92.net; foto: petnovisad

Portal Analitika