Abiznis

Prekinuta blokada izvoza boksita

2811boksitiupravaok
R
adnici nikšićkih Rudnika boksita prekinuli su jutros blokadu upravne zgrade i dozvolili izvoz rude, zadovoljni razgovorom u Privrednom sudu.

Prekinuta blokada izvoza boksita
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik jedne od sindikalnih organizacija u Boksitima Ilija Đilas rekao je da su radnici jutros informisani o rezultatima sastanka u Privrednom sudu na kojem je poručeno da će svih 310 radnika biti vraćeno na posao, a proizvodnja će biti pokrenuta ovih dana.

"Sada čekamo da se organizuje proizvodnja i uposle radnici", kazao je Đilas.

Sindikalni predstavnici su u srijedu razgovarali sa predsjednikom Privrednog suda Draganom Rakočevićem, koji im je saopštio da u Boksitima nije uveden klasični, već programirani stečaj i da u naredna tri mjeseca teče proizvodnja i isplaćuju se zarade, a u međuvremenu se pokuša naći investitor.

Radnici su u utorak blokirali upravnu zgradu zahtijevajući povratak na posao.

U Boksitima je stečaj uveden 19. novembra, a svih oko 310 radnika ostalo je bez posla.

Predstavnici sindikata su u utorak razgovarali sa ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem koji je rekao da će nastojati da se obezbijedi socijalni program za prekobrojne, mada za sada nema novca.

Bojanović je ranije kazao da bi socijalni program trebalo da bude kao i prethodni za radnike Boksita i KAP-a u iznosu od šest do 15 hiljada eura, zavisno od godina staža.

Radnici su saopštili da nijesu primili 13 zarada i na rubu su egzistencije, a od nadležnih u državi traže povezivanje radnog staža, koji nije uplaćivan od 2009. godine, kao i da se omogući penzionisanje oko 100 zaposlenih, koji bi to pravo mogli ostvariti uz neke male korekcije, jer imaju oko 35 godina staža.

Predstavnici radnika obrazlažu da, ukoliko bi se ponovo organizovao rad u Boksitima, ne bi trebalo da bude tehnološkog viška, ako bi se penzionisalo oko 100 zaposlenih.

(Mina biznis)

Portal Analitika