Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • USS:U prosvjeti, policiji i zdravstvu nema viška zaposlenih; UP: U privatnom sektoru ima mjesta za nove radnike

USS:U prosvjeti, policiji i zdravstvu nema viška zaposlenih; UP: U privatnom sektoru ima mjesta za nove radnike

drecun
N
akon što je generalni direktor za državnu upravu Veselin Vučković najavio da će do 2017. broj zaposlenih u javnim službama biti smanjen i to 6.000, ekonomski analitičar Predrag Drecun za Antenu M kaže da Vlada u taj posao mora da krene veoma oprezno i spremno.

USS:U prosvjeti, policiji i zdravstvu nema viška zaposlenih; UP: U privatnom sektoru ima mjesta za nove radnike
Portal AnalitikaIzvor

- Volio bih da vidim da li iza takvog proračuna ima još nečeg. Odnosno da li postoji program bilo kakvog zapošljavanja tih ljudi. Mislim da bi zajedno sa takvom odlukom u paketu trebalo da idu i mjere stimulacije privrede,malih i srednjih preduzeća, kako bi bila što slobodnija da zapošljavaju te ljude. Evidentno je da u državnoj upravi postoji višak zaposlenih i to se mora riješiti.Međutim u taj posao Vlada mora krenuti oprezno jer Vlada koja to uradi rizikuje puno toga, kazao je Drecun za Antenu M.

Drecun smatra da bi najbolje bilo da se kroz dogovor na relaciji Vlada-sindikat-poslodavci nađe najbolji model za sprovođenje takve mjere.

Najavljeno je da će broj zaposlenih biti smanjen ponajviše u policiji zdravstvu i prosvjeti.

Predsjednik sindikata prosvjete Zvonko Pavićević za Antenu M kaže da viška radnika u tom sektoru nema:

- Mislimo da u navedenim djelatnotima nema viška zaposleih, posebno u prosvjeti. To je takva djelatnost gdje ne može biti prenatrpano. Može doći do racionalizacije školske mreže,ali smo sigurni da viška zaposlenih u prosvjeti nema, istakao je Pavićević.

Iz Unije poslodavaca su kažu dugo Vladi ukazivali na višak zaposlenih. Predsjednik Predrag Mitrović kaže da u privatnom sektoru ima mjesta za nove ljude uz otklanjanje biznis barijera:

- Pozdravljamo takvu odluku jer smatramo da je dobra i svrsishodna. Veliki dio tih ljudi treba da pređe u privatni sektor. Ima dosta mjesta u privatnom sektoru i u biznisu,ali tome svakako treba da prethodi apsolutn eliminacija biznis barijera. To će svakako otvoriti vrata privatnog sektora vrijednim i radnim ljudima koji će pokazati i rizik ali i znanje, kaao je Mitrović.

Mitrović je ocijenio da mijenjanje radnog mjesta u razvijenim zemljama više nije stres,pa bi takvo mišljenje trebalo da zaživi i kod nas.

Portal Analitika