Zanimljivosti

Pogledajte što Amerikanci do 2030. ugrađuju u avione

2711avion
A
meričko ratno vazduhoplovstvo planira da stavi oružje na bazi lasera do 2030. godine, prenosi Business insider, pozivajući se na nedavno objavljeni dokument ARFLA-a (Air Force Research Laboratory).

Pogledajte što Amerikanci do 2030. ugrađuju u avione
Portal AnalitikaIzvor

Obzirom na potrebne uslove, elementi tog oružja morat će biti spremni za laboratorijsko testiranje do oktobra 2014., dok spremnost za testiranje na avionima u simuliranoj okolini mora biti ostvarena do 2022. godine.

U tu svrhu razvijaju se tri laserska uređaja: mali laser za označavanje i osljepljivanje optičkih senzora neprijateljskih aviona, laser srednje veličine za onesposobljavanje raketa zrak-zrak te visoko energetski laser, koji bi služio kao ofenzivno oružje umjesto topova, a možda i raketa kratkog dometa.

Tri kompanije, Northrop Grumman, Lockheed Martin i Boeing, izrađuju lasere za američku vojsku.

Grumman za mornaricu, Lockheed za vazduhoplovstvo, a Boeing za kopnenu vojsku.

Američko ratno vazduhoplovstvo već je upotrebljavalo lasersko oružje na Boingu 747, a zamišljeno je bilo kao oružje protiv balističkih projektila. Međutim, taj je program otkazan, no znanje iz tog programa i dalje je primjenjivo.

Novi laserski system vjerojatno će se ugraditi prvo na avione F/A-XX, koji bi trebao u budućnosti zamijeniti super uspješni F-18 Super Hornet.

Portal Analitika