Abiznis

FIŠER: Ne treba još jedna "bolesna" ekonomija u EU

2711fiser
C
rna Gora mora da poboljša budžetsku disciplinu i naplatu prihoda, jer Njemačka ne želi još jednu "bolesnu" ekonomiju kao novog člana EU, poručio je ambasador te zemlje u Podgorici, Pijus Fišer.

FIŠER: Ne treba još jedna "bolesna" ekonomija u EU
Portal AnalitikaIzvor

On je to izjavio nakon današnjeg susreta ambasadora zemalja EU sa crnogorskim ministrom finansija dr Radojem Žugićem. Takođe je podsjetio da našu zemlju, nakon otvaranja poglavlja 23 i 24, očekuju i otvaranja poglavlja vezanih za ekonomiju tako da se hitno mora pojačati borba protiv sive ekonomije, poboljša budžetska disciplina i naplata prihoda.

- Veoma je važno da razumijemo finansijsku politiku Crne Gore jer je izražen javni dug, koji danas iznosi više od 53 odsto, pa se hitno mora smanjiti i pojačati borba protiv sive ekonomije, jer ne bi željeli da dobijemo još jednu "bolesnu" ekonomiju kao člana Evropske unije.

Fišer dodaje kako je svjestan da je nepopularan veliki broj mjera koje su preduzete, ali da se - s obzirom na situaciju sa budžetom - morao povećati PDV i uvesti "krizni porez".

- U poređenju sa poreskim stopama u Njemačkoj i Francuskoj, ovdje su još prilične niske. To ima i prednosti jer, kao takve, privlače strane investotore koji su Crnoj Gori veoma bitni i potrebni. Takođe smo razgovarali o olakšicama i potrebama za stimulansima, posebno za sjever Crne Gore.

Žugić je potcrtao da bez snažnijeg ekonomskog rasta nema finansijske stabilnosti. On je još jednom podsjetio da se do sada u budžet slilio stotinu miliona eura više u odnosu na isti period prošle godine.

2711zugic- To nam je omogućilo da, poštujući postojeći regulatorni okvir, ne donosimo rebalans, ukoliko u decembru ostvarimo planom definisane javne prihode. Dakle, nema kršenja zakona, koristimo postojeću regulaciju - podsjetio je ministar finansija i dodao:

- U uslovima da nije bilo ranjivosti prethodnog perioda bi imali jako nizak deficit budžeta, i on bi se kretao nešto ispod jednog procenta - zaključio je Žugić.

 

Portal Analitika