Društvo

STIJEPOVIĆ: Isticanje zastave DPS-a je nesporazum a ne zloupotreba

2711stijepovic
M
inistar prosvjete Slavoljub Stijepović izjavio je da je isticanje zastave Demokratske partije socijalista u vrtiću „Zvjezdani vrt“ u Golubocima, kada su predstavnici Mladih DPS-a toj ustanovi donirali sadnice, nije zloupotreba već nesporazumu.

STIJEPOVIĆ: Isticanje zastave DPS-a je nesporazum a ne zloupotreba
Portal AnalitikaIzvor

- To je pojedinačan slučaj nesmotrenosti isticanja partijskih obilježja tokom jedne lijepe akcije – kazao je Stijepović tokom saslušanja pred članovima Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport.

On je dodao da su se Mladi DPS-a izvinili zbog toga što su u toku akcije u septembru isticali stranačka obilježja, te da za taj čin u njegovom resoru nema odgovornosti „jer se to nije moglo ni predvidjeti, a samim tim ni spriječiti“.

- Konačno, nijedan roditelj od djece koja su boravila u vrtiću nije podnio nijednu prijavu ni u pismenom ni usmenom obliku, kako bi intervenisao i protestovao, što su eventualno njihova djeca bila taj dan zloupotrebljena - naveo je Stijepović.

U DPS-u su saglasni da je to bio izolovani incident, ali predstavnici opozicije i Liberalne partije smatraju da je to zloupotreba djece u političke svrhe, i da su prekršeni crnogorski Ustav i zakon, kao i međunarodna Konvencije o pravima djeteta. Posebno mu zamijeraju što zbog događaja u vrtiću u Golubovcima nije uopšte reagovao.

- Ova djeca su iskorištena da bi se aktivnost Vaše partije prikazala u predizbornom periodu«, kazao je poslanik Pozitivne Srđan Perić.

Poslanik DF-a Branika Bošnjak smatra da je riječ o klasičnoj zloupotrebi djece, navodeći da je to „čista partijska akcija“. Takođe, pitala je Stijepovića da li je slučajno što je predsjednik Mladih DPS-a, koji je organizator te akcije, zaposlen u Ministarstvu prosvjete i to što je njegova majka direktorica vrtića „Zvjezdani vrt“.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović je ocijenio da je riječ o „sistemskom problemu“, koji može biti riješen osnivanjem novog državnog  organa „koji bi trebalo da se bavi svim mogućim zloupotrebama“.

- Zloupotreba je bilo bezbroj, biće ih i u buduće, i one moraju istog trenutka da se procesuiraju i sankcionišu – zaključio je Popović.

Stijepović je kazao da za taj incident nije znao, a kad je saznao za njega, u pisanoj formi je tražio izjašnjenje od direktora vrtića. On je pojasnio da se taj incident desio „u tri sekunde“, da je neko od Mladih DPS-a izvadio zastavu za vrijeme fotografisanja.

- To je propust. Zastavi u tom trenutku nije bilo mjesto ni te tri sekunde - rekao je Stijepović.

Portal Analitika