Region

Šešelj zatražio odštetu od 12 miliona eura

2711seselj
H
aški optuženi Vojislav Šešelj zatražio je od Tribunala u Hagu "hitno i neodložno puštanje na slobodu", ocijenivši da se "postupak ne može nastaviti na pravičan način" poslije izuzeća sudije Frederika Harhofa, prenosi Blic.

Šešelj zatražio odštetu od 12 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

U podnesku koji je Tribunal danas objavio, Šešelj traži 12 miliona eura kao "naknadu štete".

Lider SRS, optužen za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, tako je odgovorio na pitanje raspravnog vijeća kako nastaviti proces poslije izuzeća sudije Harhofa zbog "utiska da je pristrasan" u korist osuđujućih presuda. Šešelj, na čiji je zahtev sudija Harhof izuzet uoči izricanja presude, naglašava da "s obzirom da je Harhof bio član pretresnog vijeća u toku cijelog pretresnog postupka... jasno je da se ovaj postupak više ne može nastaviti".

U opširnom podnesku, Šešelj je ponovio raniji stav da je optužnica protiv njega politička i da je Tribunal prekršio njegovo pravo na "suđenje u razumnom roku".

U pritvoru Tribunala Šešelj se nalazi od 24. februara 2003. kada se dobrovoljno predao, pošto je objelodanjena optužnica protiv njega. Poslije jednog neuspješnog pokušaja i štrajka glađu Šešelja, suđenje je počelo u novembru 2007, a izricanje presude bilo je zakazano za 30. oktobar, ali je odloženo na neodređeno vrijeme zbog izuzeća sudije Harhofa.

Odluku o tome kako će se nastaviti postupak, donijeće raspravno vijeće kojim predsjedava Žan-Klod Antoneti i čini ga još Flavija Latanci. Uslov za nastavak postupka, po praksi Tribunala, je da novi sudija Nijang pročita čitav spis sa suđenja Šešelju. Alternativa je da proces Šešelju počne iz početka, što pravnici u Hagu smatraju malo vjerovatnim.

Portal Analitika