Abiznis

Skala radio: Nezakonita odluka Skupštine akcionara Luke Kotor

skala
V
anredna Skupština akcionara “Luke Kotor” A.D, održana juče pokazala je kako lokalni politički autoriteti, potpomognuti predstavnicima državnih fondova donose odluke koje su u direktnoj suprotnosti sa zakonom, javlja Skala radio.

Skala radio: Nezakonita odluka Skupštine akcionara Luke Kotor
Portal AnalitikaIzvor

Naime, kako javlja radio, donešena Odluka o osnivanju privrednog društva “D.O.O. Montenegro Shorex”, sa ciljem upotpunjenja turističke ponude nije imala, kako saznaje Skala radio potrebnu saglasnost opštine Kotor koja je većinski vlasnik u iznosu od 57 % akcija.

Naime, Opština nije mogla podržati izdavanje mjenične garancije za osnivanje novog privrednog društva “D.O.O. Montenegro Shorex-a” u iznosu od 200.000 eura bez odluke Skupštine opštine Kotor.

Dakle, potrebno je bilo prvo pribaviti tu odluku, pa tek onda organizovati vanrednu Skupštinu akcionara “Luke Kotor” A.D.

To je predsjedniku Odbora direktora kotoske luke dr Nikoli Konjeviću jasno predočeno u lokalnoj upravi, ali je on valjda smatrao da se podrška, bez obzira na jasne zakonske odredbe unaprijed podrazumijeva.

Konjević je kazao da ovu Odluku nije morala donositi Skupština akcionara već da je to u nadležnosti Odbora direktora.

Na primjedbu da skine tačku dnevnog reda koja tretira ovo pitanje i da Odluku donese Odbor direktora, Konjević je ostao nijem i nakon jednosatne rasprave, jednoglasno je donešena Odluka o osnivanju privrednog društva “D.O.O. Montenegro Shorex”.

Kako se na Skupštini čulo nedvosmisleno da je gradonačelnica Kotora Marija Ćatović podržala osnivanja novog privrednog društva u cilju daljeg razvoja “Luke Kotor” A.D i grada Kotora, pozvali smo gradonačelnicu koja nam je kazala da je ona nedvosmisleno za razvoj i Luke, grada i Crne Gore, ali da sve mora biti u skladu sa zakonom, što u ovom slučaju nije urađeno i da je zbog takvih dezinformacija uputila pismo predsjedniku Odbora direktora “Luke Kotor” A.D Nikoli Konjeviću.

U pismu koje potpisuje gradonačelnica Marija Ćatović, koje nam je opština na naš zahtjev dostavila stoji:

“Povodom održavanja jučerašnje vanredne Skupštine akcionara Luka Kotor A.D Kotor, ukazujem Vam na određene dezinformacije koje su date ovlašćenom punomoćniku opštine Kotor, koji je prisustvovao Skupštini, gospodinu Jovu Suđiću.

Naime, gospodin Suđić me je obavijestio da je u toku tačke Dnevnog reda vanredne Skupštine Prijedlog Odluke o osnivanju privrednog društva D.O.O. Montenegro Shorex, od predstavnika Odbora direktora, dobio obavještenje da je predsjednica Opštine Kotor saglasna sa takvim prijedlogom odluke. Ovo je apsolutno netačno, jer sam u razgovoru sa Vama insistirala da značajna pitanja, kao što je osnivanje novog preduzeća i davanje bilo kakvih garancija, treba da razmotri osnivač, tj. Skupština Opštine Kotor i eventualno da saglasnost. Na Vašu opasku da se u konkretnom slučaju radi o nadležnosti Odbora direktora insistirala sam da, ako je tako to uradi Odbor, odnosno da nadležni organi, kako opštine Kotor tako i AD Luke Kotor, rade svoj posao u skladu sa zakonom.

Nadam se da ćete u skladu sa naprijed navedenim preduzeti određene aktivnosti na usaglašavanju odluka koje donose ovlašćeni organi upravljanja AD Luka Kotor sa zakonskom regulativom”.

Zanimljivo je da nije predočena ozbiljna analiza osnivanja privrednog društva niti urađena prezentacija iz koje se jasno moglo vidjeti o kakvom se potencijalu radi.

Napominjemo da se prezentacije rade prilikom svake redovne sjednice Skupštine.

Zašto je ovoga puta izostala, znaju valjda samo oni koji su pripremali vanrednu Skupštinu i dali amin na njen rad i tok.

Vanredna Skupština je usvojila, sa jednim glasom protiv Odluku o sponzorstvu F.K. “Bokelj” iz Kotora za 2013. godinu ali nema informacije o kojem iznosu se radi.

Po onom starom dobrom običaju, valjda ne mora sve u javnost, bez obzira o čijim sredstvima je riječ.

Jedino što je dobro je sponzorstvo ovom uzornom sportskom kolektivu.

Takođe je potrebno naći mogućnosti da se to uradi i sa drugim zaslužnim sportskim klubovima od strane kotroske privrede. (Tekst i foto: Skala radio)

 

Portal Analitika