Region

Kosovo otvara prvi autoput

okkosovaput
U
selu Mazgitu, pored Prištine, danas je održana svečana ceremonija povodom završetka radova na autoputu “Ibrahim Rugova” (dug 117 kilometara), koji će sjutra u sedam sati biti pušten u saobraćaj.

Kosovo otvara prvi autoput
Portal AnalitikaIzvor

Ceremonija se organizuje pod pokroviteljstvom premijera Kosova Hašima Tačija. Gradnja prvog kosovskog autoputa počela je u aprilu 2010. godine, a izvođač radova je američko-turski konzorcijum Behtel & Enka GP.

Autoput se proteže od granice sa Albanijom u Morini, na jugu Kosova, i dijagonalno presijeca Kosovo u pravcu Merdara na sjeveru Kosova, na granici sa Srbijom. Pojedine dionice su puštane u saobraćaj kako su bile završene, tako da je veći dio autoputa već u upotrebi.

Projekat autoputa je urađen prema standardiam TEM – Trans European Motorway. Put je širok 28 metara, ima četiri saobraćajne trake od po 3,75 metara, po dvije trake za zaustavljanje od tri metra, kao i zeleni pojas u sredini širine četiri metra.

Autoput će imati nadvožnjake, podvožnjake i svu putnu opremu, kao što su dinamička signalizacija (Display), komunikacioni sistem, osvjetljenje na raskrsnicama i barijere protiv buke. Garancija radova je šest godina.

Iako nema zvaničnih podataka o vrijednosti autoputa, ekonomski stručnjaci procjenjuju da je iznos prešao milijardu eura.

(rtcg.me)

 

 

Portal Analitika