Društvo

BJELICA: Profesor Saša Knežević izabran za vršioca dužnosti dekana FPN-a

1810-bjelica
Z
a vršioca dužnosti dekana Fakulteta političkih nauka imenovan je prof.dr Saša Knežević i donijeta je odluka da se sjutra raspišu novi izbori za dekana na tom fakultetu koji će se sprovesti najdalje za tri mjeseca, saopštio je nakon današnje sjednice Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore (UO UCG) Duško Bjelica predsjednik tog tijela.

BJELICA: Profesor Saša Knežević izabran za vršioca dužnosti dekana FPN-a
Portal AnalitikaIzvor

Bjelica je naglasio da nije siguran da će se Knežević, iako je izabran za V.D. dekana FPN-a u Podgorici, uopšte i kandidovati na tu funkciju.

- U situaciji kakva je sad možemo samo da konstatujemo da je dosadašnjem dekanu FPN-a Sonji Tomović Šundić istekao mandat i da se ona nije prijavila za novi. Na tom konkursu su bila dva kandidata od kojih niko nije dobio većinu. Profesor Knežević je u više navrata bio član strukovnog vijeća, član Senata ima  iskustva u radu na Filozofskom fakultetu i FPN-u. Od svih mogćih kandidata koji su mogli da apliciraju na mjesto V.D. dekana i samtramo da bi on na zakonit način na period od tri mjeseca mogao da sprovede izbore na tom fakultetu. Mi nememo ambiciju da se mješamo u izbore na FPN-u ali imamo ambiciju da pratimo da se rad na UCG odvija zakonito – poručio je Bjelica.

Odgovarajući na pitanja novinara kako komentariše najavu blokade Fakulteta političkih nauka od strane stuednata, Bjelica je istakao da “UCG radi samo u skladu sa zakonom i da se prijetnje i ucjene neće sprovesti”.

- Svako ima svoje legitimno pravo da ostvaruje cilj na način na koji misli da je najcjelishodniji, a da li će u tome uspjeti to će pokazati vrijeme- rekao je Bjelica.

On je naglasio da će, kada  je u pitanju FPN, pažnja UCG biti usmjerena na to da li će biti „određenih manipulacija i zamjena teza kao što je bilo do sada i da li će oni koji su bili u nezakonitom statusu izigravati žrtve”.

- Od vas novinara nijedan poziv nijesam dobio od prošle sjednice do danas da pitate kako se odvijajaju izbrori na Insititutu za biologiju mora. Zašto? Zato što vas odatle niko ne zove i kaže pitajte – rekao je predsjednik UO UCG.

Upitan da li je mislio na profesora Miloša Bešića kad je govorio o manipulacijama i onima koji izigravaju žrtve, Bjelica je odgovorio da „nije pomenuo ničije ime”.

- Samo kažem da nijedan pojedinac neće biti iznad Univerziteta. UCG radi po zakonu i nećemo dozvoliti da bilo kome budu ugrožena prava po zakonu i statutu, niti ćemo dozvoliti bilo kome da zloupotrebama narušava ugled Univerziteta – poručio je Bjelica.

Portal Analitika