Abiznis

Bankrotirala ruska Master banka!

master
B
ankrot ruske Master banke, kojoj je centralna banka prije dva dana oduzela licencu, najveći je bankarski kolaps u Rusiji u postsovjetskoj eri.

Bankrotirala ruska Master banka!
Portal AnalitikaIzvor

Banka Rusije je oduzela licencu za obavljanje bankarskih operacija moskovskoj kreditnoj organizaciji Master banka.

U Banci Rusije su objasnili da je licenca oduzeta zbog lažnih podataka i sumnjivih transakcija. Međutim. utvrđeno je da je Master banka bila uvučena u sumnjive operacije najmanje 10 godina.

Master banka takođe nije radila u skladu sa zakonom u oblasti borbe protiv pranja novca stečenog kriminalom i finansiranja terorizma u dijelu koji se odnosi na identifikaciju klijenata.

Banke u Rusiji propadaju često, ali se uglavnom radi o propasti malih kreditnih institucija koje ne mogu da nanesu štetu finansijskom sistemu zemlje.

Prvi put u Rusiji je jedna banka od tri miliona klijenata izgubila licencu. Master banka je u velikoj mjeri bila usmjerena na rad sa fizičkim osobama. Ne samo da je iznos osiguranih kredita premašio 30 milijardi rubalja (nešto manje od milijardu dolara), nego je banka imala i najveću mrežu bankomata u Rusiji - oko 2.800.

Veliki broj trgovinskih radnji, hotela, restorana, ali i neke stranke, koristili su kartice Master banke prilikom isplate plate, prenijela je agencija Ria novosti. (Biznis.ba)

 

Portal Analitika