Društvo

RADUNOVIĆ: Ugostiteljima naplatiti taksu za površinu cijelog objekta, ne samo za pušačku zonu

radunovimiodrag
V
lada će preispitati dosadašnje uplaćivanje takse ugostitelja koji dozvoljavaju pušenje u svojim  lokalima jer su oni našli model da tu obavezu izbjegnu, izjavio je ministar zdravlja Miodrag Radunović. Prenose današnji štampani mediji.

RADUNOVIĆ: Ugostiteljima naplatiti taksu za površinu cijelog objekta, ne samo za pušačku zonu
Portal AnalitikaIzvor

 

Odlukom Vlade iz 2012. godine, predviđeno je da svi ugostitelji koji dozvoljavaju pušenje u svojim prostorijama plaćaju taksu  od jedan euro po metru kvadratnom. Plan je bio da ona prrestene da važi 1. januara 2014. godine, ali je Vlada zbog krize predložila da se ona sprovodi još godinu.

„Zabrinjava što su ugostitelji i u prethodnoj godini našli model da izbjegnu tu svoju obavezu, jer su za devet mjeseci uplatili u državnu kasu oko 99 hiljada eura, što je mjesečno ispod 10 hiljada. Budući da treba da uplate euro po metru kvadratnom, ispada da je u Crnoj Gori bilo samo deset hiljada kvadratnih metara gdje je bila pušaćka zona, a na primjer, samo jedah hotel ima šest hiljada kvadrata“, kazao je Radunović.

On je mišljenja da taksu treba povećati i naplaćivati je za cijelu površinu objekta:

„Taj bi se novac onda preusmjerio na preventivne programe i liječenje oboljelih. Samo hemioterapija za jednog pacijenta godišnje košta osam hiljada eura“.

On je kazao da bi zdravstveno-sanitarna inspekcija trebalo da obiđe i sve druge ustanove u Crnoj Gori, od ministarstava, parlamenta, bolnica, škola, jer misli da nije dovoljna svjesnost o štetnosti pušenja, bez obzira što se smanjuje procenat  pušača.

Portal Analitika