Svijet

Ukinuta najduža avio- linija na svijetu

2511avion_nebo
N
ajduža komercijalna vazduhoplovna linija na svijetu ugašena je danas bez pompe, nakon što je u Singapur sletio posljednji avion "Singapur erlajnsa" (SIA), poslije devetnaestočasovnog neprekidnog putovanja iz Njujorka.

Ukinuta najduža avio- linija na svijetu
Portal AnalitikaIzvor


Avion na letu SQ 21 sletio je danas na singapurski aerodrom Čangi, okončavši devet godina dugu liniju, kao što je bilo planirano u okviru restrukture i obnove flote.



Putnicima na posljednjem letu linije Singapur-Njujork uručeni su simbolični pokloni i sertifikati, rekao je portparol SIA.



Analitičari navode da je rast cijena goriva od 2004, kada je linija duga 15.335 kilometara lansirana, učinio liniju ekonomski neodrživom.



Pet "erbasa A340-500" koji su letjeli za Njujork, SIA će zamijeniti Erbasovim superdžambo modelima "A380", većim, ali i energetski efiksanijim avionima, koji nisu pogodni za tako duge letove.



Nakon gašenja linije Singapur-Njujork, tri linije dijele "titulu" najduže na svijetu: Dubai-Hjuston, Dubai-Los Anđeles i Johanesburg-Atlanta, uz prosječno trajanje leta od 16 sati i 20 minuta.



Po pređenoj kilometraži, najduži je let australijskog "Kvantasa" iz Sidneja za Dalas, ali on zahvaljujući povoljnim vjetrovima traje 15 sati i 20 minuta.



SIA će nastaviti da leti na liniji Singapur-Njujork, ali sada sa slijetanjem u Frankfurtu.



Potparol Erbasa navodi da su u toku pregovoti sa nekoliko potencijalnih operatera pet aviona "A340-500", na kojima je prethodno letio SIA.

tekst i foto: mondo.rs

Portal Analitika