Svijet

Najveći albanski avio-prevoznik "Bel er" obustavio rad

2511albanijabeler
G
lavna avio-kompanija Albanije, "Bel er" (Belle Air) obustavila je sve operacije, a albanski mediji prenose da je prijavila bankrot, zbog čega je danas otkazano 15 letova, a stotine putnika su ostale na Medjunarodnom aerodromu u Tirani.
Najveći albanski avio-prevoznik "Bel er" obustavio rad
Portal AnalitikaIzvor


Ministar ekonomije Arben Ahmetaj rekao je danas da "Bel er" čije je sjedište u Italiji, duguje 4,8 miliona eura poreza. Ta nisko-tarifna, privatna avio-kompanija pokrivala je 50 odsto cjelokupnog avio-saobraćaja Albanije.



"Bel er" je saopštio da su mu računi u Albaniji zamrznuti, i da je počeo proces restrukturiranja, sa izgledima da nastavi rad. U saopštenju se dodaje da "Bel er" u saradnji s drugim avio-kompanijama oprganizuje prevoz putnika pošto je "primoran da privremeno obustavi rad zbog opšte ekonomske situacije, pada kupovne moći, recesije na tržištu avio-saobraćaja".



Ministar saobraćaja i infrastrukture Edmond Hadžinasto rekao je danas da nijedna državna institucija nije blokirala račune "Bel era".



- Bankrot je "rezultat lošeg vođenja poslova kompanije, nedostatka transparentnosti i kontinuiranog neplaćanja obaveza prema državi, iako je firma operisala u privilegovanim uslovima jer kontroliše 50 odsto našeg tržišta - rekao je Hadžinasto.



"Bel er" je uglavnom održavao linije ka Italiji, Grčkoj, Belgiji, Velikoj Britaniji.



U Albaniji operiše još 12 avio-kompanija, a ministar Hadžinasto je rekao da je Vlada rešena da otvori tržište i za druge kompanije, u skladu s direktivama EU, da bi građanima obezbedila "kvalitetan i jeftin prevoz".


tekst i foto. blic.rs





.

Portal Analitika