Društvo

MITROPOLIT MIHAILO: Restitucija crkvene imovine rješava odnose crkve i države

mitropolitmihailo
M
isija CPC usmjerena je na povratak vjere u Boga, duhovnu i moralnu obnovu Crne Gore i Crnogoraca, njihovu jevanđelizaciju i rehristijanizaciju, potpuno oslobođenje i emancipaciju i zaštitu od asimilacije i denacionalizacije, kao i na učvršćivanju međuvjerskog, međunacionalnog sklada i harmonije, saopštio je Portalu Analitika mitropolit CPC Mihailo.

MITROPOLIT MIHAILO: Restitucija crkvene imovine rješava odnose crkve i države
Portal AnalitikaIzvor

 

-CPC će istrajavati na ovim postulatima i potrebama našeg društva, odnosno našeg napretka u matici i dijaspori, koji su uslov opstanka Crne Gore kao suverene, nezavisne i međunarodno priznate države. Zajedno sa nadležnim državnim organima i drugim faktorima u društvu zainteresovanim za stvaranje opšteg dobra i napretka, kao i očuvanja i razvijanja istine, ljepote i pravde, nastojaćemo da u ime ovih najviših vrijednosti i ideala pokrenu se i ostvare pravedni Zakon o položaju crkava i vjerskih zajednica u Crnoj Gori. Takođe i da se pokrenu nužne radnje i donese konačno rješenje zaštite duhovne i materijalne kulture, sakralne baštine i povratka pokretne i nepokretne crkvene imovine njenim pravnim i jedinim pravim vlasnicima. CPC ponavlja da pravednom, trajnom i održivom rješenju pripada donošenje Zakona o restituciji crkvene imovine od 1918. godine i nijedno drugo- naglasio je mitropolit.

Ističe da u Crnoj Gori nema „pravoslavne crkve“ kako je nazivaju, “već kao predstavnici pravoslavne vjere u njoj postoje dominantno autokefalna CPC i mitropolija s eparhijama SPC pod upravom Beogradske patrijaršije kao njen potčinjeni dio od 1920. godine”.

-Samo na ovim osnovama moguće je trajno i stabilno rješavanje crnogorskog pravoslavnog crkvenog pitanja kao i položaja i odnosa između države i crkve. Svako drugo rješenje je rješenje bez rješenja i vodi Crnu Goru u trajnu nestabilnost i neodrživost i u krajnjem u opšti nesklad i neizbježnu nesreću- zaključuje Mihailo.

Portal Analitika