Društvo

Kusturica: Njegoš je tragični junak kosovske misli

oknjegosh
S
pomenik vladiki Petru II Petroviću Njegošu, povodom 200. godišnjice rođenja tog velikog pjesnika i državnika, biće otkriven u petak, 29. novembra u Andrićgradu, najavio je danas direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica.

Kusturica: Njegoš je tragični junak kosovske misli
Portal AnalitikaIzvor

Na konferenciji za novinare, Kusturica je rekao da će na taj način biti ispravljena propuštena prilika da se obilježi 200. godišnjica rođenja Njegoša, kojeg je nazvao najvažnijim pjesnikom.

"Najmlađi od svih starih evropskih gradova ugostiće Petra II Petrovića Njegoša, na njegovom trgu ispred Crkve svetog Lazara, čime će čuvati leđa Andriću, koji je u njemu vidio svog duhovnog oca i o kome je ne tako često pisao ali kada je pisao to je bilo odlučujuće da na tom mjestu stoji Petar II Petrović Njegoš, taj tragični junak kosovske misli", rekao je Kusturica.

Kusturica je ocijenio da Andrićgrad ne bi bio to što jeste da nema Njegoša i dodao da će povodom 200 godina njegovog rođenja biti organizovan i program u kojem će učestvovati 200 igrača folklora, hor iz Bijeljine, biće pušteno 200 golubova a biće predstavljeno i novo izdanje sabranih djela Matije Bećkovića.

Pjesnik Matija Bećković podsjetio je da je prvi spomenik Njegošu podigao pjesnik Jovan Dučić u Trebinju pre 80 godina.

"Dučić je tada proglasio Njegoša počasnim građaninom Trebinja a ovaj put će postati počasni građanin Andrićgrada, čijom je izgradnjom Višegrad postao više od grada", rekao je Bećković.

On je dodao da u vrijeme kada se kulturi i umjetnosti oduzimaju funkcije, Kusturica na to ne pristaje i, u ime stvaralaštva, podiže gradove kakvih nema nigdje na svijetu.

"Njegoš tako zauvjek dolazi kod Andrića, on dobija oca, a Andrićgrad postaje Panteon u kojem će se skupiti svi najveći duhovi", rekao je Bećković.

On je dodao da je autor spomenika akademik Sreten Stojanović, koji je uradio i spomenik Karađorđu ispred Hrama svetog Save na Vračaru.

Bećković je dodao da će taj spomenik biti kao i Njegošev spomenik u Podgorici i kod Filozofskog fakulteta u Beogradu čime će i na simboličan način biti ostvareno sveto trojstvo kojem je Njegoš posvetio život.

(B92)

 

 

Portal Analitika